Verken de Via Belgica met gids

Na de eerste Via Belgica Wandel III-daagse kunnen wandelaars nog dieper in de geschiedenis duiken. Dit kan tijdens het aankomend Via Belgica Wandelweekend met gids op 16, 17 en 18 juli.

Romeinse heirbaan
De Via Belgica, een oude Romeinse heirbaan die liep van de Franse kust tot aan Keulen, loopt dwars door Zuid-Limburg. Gebaseerd op deze oude weg is er een lange afstandswandeling uitgezet, die recent volledig bewegwijzerd is. Ter gelegenheid van het Via Belgica Wandelweekend met gids zijn langs de 70 km lange route zes verschillende wandelingen georganiseerd. Elke wandeling wordt aangevoerd door een gids die het verleden verder tot leven brengt. Op zondag is er een speciale familiewandeling gericht op kinderen uitgezet. De wandelingen zijn gratis, maar gezien het beperkte aantal plaatsen is inschrijven verplicht.

In de voetsporen van de Romeinen
De familiewandeling op zondag is 4,5 kilometer lang. De andere wandelingen variëren in lengte van 10,5 tot 13 kilometer. Een aantal daarvan wordt gecombineerd met een bezoek aan De Vondst of het Thermenmuseum in Heerlen. Elke wandeling kent een eigen traject én invalshoek, zoals de Romeinse invloeden in de stad of de villa’s, grote welvarende boerenbedrijven die in Romeinse tijd het landschap bepaalden.

Lange afstandswandeling
Wie de Via Belgica op eigen houtje wil verkennen, kan op pad met de app en de markeringen langs de langeafstandsroute. De 70 kilometer lange route loopt van Maastricht tot Rimburg en kan in beide richtingen gelopen worden. Voor mensen die al het Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg willen ontdekken aan de hand van rondwandelingen, bezienswaardigheden, recepten en achtergrondinformatie is er de Romeins Zuid-Limburg Gids.

Lees vorig bericht

Uitgelicht week 26: voortbestaan kerken

Lees volgend bericht

De Bieb Draait Door: IDO, meer dan boeken & gratis e-books voor jongeren