Interessante aspecten aan de kerk van Moorveld in Religieus Erfgoed

Zondag 11 juli 2021 gaat Religieus Erfgoed over de kerk in Moorveld. De kerk is toegewijd aan het “Onbevlekt Hart van Maria” een wat vreemde titel die voor Maria is bedacht en bovendien ook nog eigenlijk “Het Heilig Hart van Maria  “heette. Het verwijst naar het fysieke hart van Maria dat als symbool diende voor haar innerlijk leven. Het feest werd pas in 1942 ingesteld dus in Geulle hadden ze vrij snel omstreeks 1953 deze toewijding bedacht. Er zijn niet veel kerken met deze naam.

Hart van Maria zichtbaar
Naast dit opmerkelijk gegeven is de ingang een werk van Arthur Spronken. In de rondboog waar op een zeer duidelijk wijze het Hart van Maria zichtbaar is gemaakt als reliëf, een bijzonder werk van deze befaamde kunstenaar die vooral bekend is als beeldenmaker in brons.

Moskee
Ook de metselwijze in Vlaams verband met muizentanden vorm onder dakgoot is een fijnbesnaarde keuze. As je de kerk binnengaat is de eerste indruk dat er een sfeer aanwezig is die doet denken aan de ronde boogconstructies van een moskee.

Lees vorig bericht

Ook dit jaar geen jaarmarkt in Meerssen

Lees volgend bericht

Het nieuws besproken: Conflict Camping De Boskant voorbij & Inwoners Rothem praten mee over toekomst van hun kern