Renovatie de Koel ‘on hold’

De renovatie van gemeenschapshuis de Koel staat ‘on hold.’ Volgens Wethouder Hovens komt dit omdat hij eventuele andere toekomstplannen heeft voor het gebouw van de Koel. In september 2019 heeft de gemeenteraad een beslissing genomen over het meerjarenonderhoudsplan voor onder meer de gemeenschapshuizen. Daar werd besloten om € 382.680 euro vrij te stellen voor de Koel. De exploitant van de Koel is zeer teleurgesteld in het uitstellen van de renovatie. Wethouder Hovens wil eerst een aantal opties onderzoeken. Daarbij krijgen de inwoners ook een grote stem. In de zomerperiode gaan zij gevraagd worden wat er met Rothem moet gebeuren. Dit gaat gebeuren door middel van een enquête.

De eventuele mogelijkheden zouden kunnen zijn:

Scenario 1: samensmelting basisscholen
Hovens werd met een ander dossier geconfronteerd, de huisvesting van de scholen: de Lindegaerd in Rothem en de Bundeling in Bunde. De leerlingaantallen van beide scholen lopen terug. De wethouder wil de optie openhouden om beide scholen samen te voegen. De Bundeling zou dan naar de Lindegaerd komen en in dit geval zou ook de ruimte of een deel van de ruimte van de Koel nodig zijn voor de huisvesting van de school.

Scenario 2: gemeenschapsfunctie RVU
Een andere optie is dat de gemeenschapsfunctie over gaat naar RVU. Zij willen een ‘open club’ worden. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als de Koel verdwijnt door het samenvoegen van de basisscholen.

Scenario 3: de Koel blijft
De laatste optie die de wethouder voor mogelijk houdt is dat de Koel blijft en wordt gerenoveerd. Wat er dan met de basisscholen gebeurd is niet duidelijk.

Exploitant diep teleurgesteld
De exploitant van de Koel is “diep teleurgesteld.” Ze schrijft in een brief aan de gemeenteraad: “Ik voel me eerlijk gezegd behoorlijk in de maling genomen door de gemeente. Als ik dit van tevoren geweten had, had ik zelf niet zoveel geïnvesteerd in het gebouw. Ik heb serieus overwogen om er mee te stoppen als exploitant. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik de verenigingen die hier hun activiteiten houden niet in de steek wil laten.”

Lees vorig bericht

Garage-sale in Meerssen

Lees volgend bericht

Verkoop vanuit garage’s in Brommelen Geulle