Onduidelijk wanneer inwoners van geevacueerd gebied terug kunnen

Burgemeester Clermonts heeft om 18.00 uur samen met Pierre Verbraak van Rijkswaterstaat een persconferentie gegeven over de huidige stand van zaken omtrent de wateroverlast bij het gemeentehuis.

NL alert
Burgemeester Clermonts begon de persconferentie met een kleine samenvatting over wat er de afgelopen 24 uur in de gemeente Meerssen gebeurd is. Rond 14.00 uur heeft de burgemeester het bericht ontvangen dat er een gat in de dijk zat. In eerste instantie hebben ze via een NL alert en andere media gevraagd om de inwoners naar de bovenverdieping te laten verhuizen. Voor de veiligheid van de inwoners en zodat de hulpdiensten te werk konden. In totaal zijn er een paar duizend mensen die in dat gebied wonen geëvacueerd. Het was moeilijk te peilen hoeveel inwoners er nog waren, omdat gisteravond ook al inwoners geëvacueerd waren. Op dit moment worden er nog altijd inwoners uit het gebied gehaald.

Geen gat in de dijk, maar een wel naast de dijk
Er zit geen gat in de dijk, maar er is een wel naast de dijk aanwezig. En daar komt het water uit de grond naar boven. Ze hebben nu tegendruk georganiseerd door dat op te kisten, en dat betekend niet meer dan dat er zandzakken en textiel overheen gelegd wordt. Het eerste signaal is dat dit gelukt is en dat er geen nieuw water uit komt. Op dit moment zijn specialisten aan het kijken waar het water vandaan komt en bij inspectie kunnen ze kijken of er nog meer problemen zijn. Het is momenteel nog niet veilig genoeg om terug te keren, want er is geen zekerheid dat de situatie nu opgelost is. De specialisten zullen met oplossingen komen en mocht het nodig zijn deze ook uitvoeren. Het is afhankelijk van hoe snel de Maas zakt, want waarschijnlijk zorgt de Maas voor druk. De specialisten moeten eerst kijken of het water uit de Maas komt of uit het Kanaal. Verbraak vertelt dat het water vermoedelijk uit de Maas komt.

Geen tijdslimiet
Op dit moment kan er geen tijdslimiet worden gekoppeld aan wanneer het probleem bij de dijk is opgelost. Specialisten en hulpverleners zijn ermee bezig. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de inwoners kunnen terugkeren. Als het sein op groen komt dan zal de veiligheidsregio in samenspraak beslissen wanneer dat de inwoners terug kunnen. Op het moment dat het gat geconstateerd werd kon de veiligheidsregio niet zien hoe groot het risico was. Daarom hebben ze op dat moment besloten om de inwoners hogerop te sturen, omdat dat op dat moment de veiligste optie was.

Onderzoek naar de oorzaak
Verbraak geeft aan dat als het water uit de Maas komt, wat nu de schatting is, dan moeten we wachten totdat het water gezakt is en geven we erna het groene sein. Als het blijkt dit niet te zijn en dat het water ergens anders vandaan komt dan moeten er andere maatregelen genomen worden. Ze moeten dit eerst onderzoeken, dan weten ze waar het vandaan komt en dan kunnen pas maatregelen genomen worden.

Lees vorig bericht

Om 18:00 uur live op Meer Vandaag: persconferentie vanuit het gemeentehuis

Lees volgend bericht

Bewoners zaterdagmiddag terug naar de Wilgenhof