Het Limburgs Landschap zoekt helpende handjes voor opruimen natuurgebieden

Foto: Het Limburgs Landschap, Patrick Kloet

Nu het water zich begint terug te trekken, zijn de gevolgen van de overstromingen goed te zien. Overal slib, weggespoelde oevers, modder en enorme hoeveelheden drijfvuil. Het Limburgs Landschap wil zo snel mogelijk de grote grazers weer de gebieden inbrengen waar ze thuishoren. Natuurgebieden moeten ook weer veilig zijn voor bezoekers.

Veiligheid gaat voor alles
Terreinen zijn kletsnat en zompig soms zelfs inclusief drijfzand. Verder hangen bomen scheef of ze hebben losse takken, zeker ook in de hellingbossen in Zuid-Limburg. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Om de veiligheid te garanderen zijn de poorten van sommige gebieden in het Maasdal de komende tijd nog afgesloten.

Inspectie drooggevallen terreinen
Het team van Het Limburgs Landschap is meteen begonnen met de inspectie van de terreinen die al drooggevallen zijn. Kapotte hekken en afrasteringen worden gerepareerd zodat de Koniks en Galloways het terrein weer in kunnen. Omwonenden en bezoekers zal de stank opvallen van de modder en de rottende kadavers van vissen en verdronken kleine zoogdieren. Het is onmogelijk die allemaal weg te halen. Dat doet de natuur zelf.

Opruimers gevraagd
Als een gebied weer begaanbaar en veilig is, gaan de hekken open. Bezoekers zal het vele drijfvuil opvallen wat achtergebleven is. Het organische materiaal mag blijven liggen, al de rotzooi moet nog weggehaald worden. Van koelkasten tot boomstammen, van plastic tot olievaten en zelfs auto’s liggen in de natuurgebieden. Er hebben zich al meerdere groepen gemeld om mee te helpen opruimen. Omwille van veiligheid voor mens en dier vinden opruimacties alleen gecoördineerd plaats. Het Limburgs Landschap vraagt nadrukkelijk om niet op eigen gelegenheid naar de gebieden te gaan. Mensen die willen helpen opruimen kunnen terecht op  https://maascleanup.nl/actie/limburg-onder-water/  . Op deze site komen vanaf volgende week acties op korte termijn in te staan.

Foto: Het Limburgs Landschap, Patrick Kloet.

Lees vorig bericht

Dringend advies gemeente: pomp kelders nog niet leeg in Westbroek, Brommelen en Geulle aan de Maas

Lees volgend bericht

Commissariaat verlengt zendmachtiging Meer Vandaag