Inwoners voelen zich in de steek gelaten; “overal water, maar geen gemeente”

Afgelopen week gebeurde het onverwachte, binnen één dag stonden grote delen van groot-Meerssen onder water. Allereerst stroomde de Geul donderdagochtend over in Meerssen en Rothem, daarna volgde al snel Bunde en Geulle. Inwoners werden hard getroffen en moesten zelfs hun woningen verlaten. Sommige woningen zijn tot nu toe nog steeds niet bewoonbaar. Tevens werden ondernemers en verenigingen de dupe van het water. Het kabinet heeft de wateroverlast in Limburg dan ook uitgeroepen tot een nationale ramp. Maar waar in dit alles was de gemeente van Meerssen? Dit is een vraag die vele inwoners zich de afgelopen dagen hebben gesteld, aldus inwoners aan Meer Vandaag.

Waarschuwing voor hoog water kwam te laat
Een inwoner heeft aan Meer Vandaag laten weten dat de waarschuwing voor het hoge water en de oproep om het huis te verlaten pas kwam nadat het water in de woning al op enkel hoogte stond. Een andere inwoner laat aan Meer Vandaag weten dat hulpverleners één keer zijn langsgekomen om te melden dat ze het beste het huis konden verlaten vanwege het hoge water en ze daarna nergens meer een hulpverlener hebben gezien. Volgens een andere inwoner was er geen opvang en moesten ze bij familie of vrienden aankloppen voor hulp. Volgens de gedupeerde was er geen hulpverlener, leger, brandweer of bestuurder van de gemeente te zien om te helpen of te zorgen voor vervoer naar een opvang locatie.

Gemeente moeilijk bereikbaar
Het telefoonnummer van de gemeente was moeilijk te bereiken laten omstanders in de getroffen straten weten aan de verslaggevers. Sommige kregen de gemeente te pakken, maar zelfs dan werden ze niet geholpen. De telefonisten wisten zelf ook niet hoe ze het beste konden omgaan in deze situatie, aldus een bron. “We werden aan ons lot overgelaten en moesten het maar zelf doen, of familie en vrienden om hulp vragen.”

Iedereen helpt, behalve de gemeente
Het water was op de meeste plekken in groot-Meerssen zaterdag al weg. Toen was het tijd om te gaan puin ruimen. Zelfs in deze fase liet de gemeente, voor veel inwoners, niks van zich horen, dit melden bronnen aan Meer Vandaag. Bij tussen de bruggen hebben de bewoners zelf containers moeten regelen waar ze al het puin in kwijt konden. Inwoners in de gemeente kregen hulp van familie, vrienden, vrijwilligers en zelfs vreemden die via het nieuws gehoord hadden hoe erg de wateroverlast in groot-Meerssen was. Op meerdere locaties hebben vrijwilligers uit Brabant en zelfs Gelderland zich gemeld om de inwoners te helpen. Volgens meerdere bronnen, zowel van inwoners, ondernemers en verenigingen, heeft de gemeente ze niet geholpen, laat staan betrokkenheid of medeleven betuigd toen ze in deze moeilijke situatie terecht kwamen. “(oude en zieke) Mensen worden door de gemeente aan hun lot overgelaten zelfs dagen later nog niks geregeld voor tijdelijke huisvesting.” Aldus een bron aan Meer Vandaag.

De Limburger heeft een oproep gedaan aan inwoners die de dupe zijn geworden van de wateroverlast. Zij vragen de omwonden: “Wat vond u van de communicatie door de overheid tijdens het hoogwater?”

De redactie van Meer Vandaag heeft contact gehad met de gemeente en met een woordvoerder van de provincie over de klachten van de inwoners. De provincie heeft laten weten de meldingen serieus te nemen en deze mee te nemen in de evaluatie.

Lees vorig bericht

Commissariaat verlengt zendmachtiging Meer Vandaag

Lees volgend bericht

Gemeente vraagt hulp bij het bieden van onderdak gedupeerden wateroverlast