Burgemeester Clermonts: ‘aandringen op nieuwe maatregelen tegen overstromingen’

Ondergelopen straten in Bunde

Burgemeester Clermonts heeft in een videoboodschap laten weten dat ze samen met andere gemeenten, het waterschap en Rijkswaterstaat bij het Rijk op wil aandringen om nieuwe maatregelen te nemen tegen overstromingen. Verder geeft Clermonts in haar videoboodschap toe dat tijdens de waterramp de communicatie niet vlekkeloos verliep.

Ontsnapt aan drama
Aan het begin van haar videoboodschap laat Clermonts weten dat Meerssen op het nippertje is ontsnapt aan een nog groter drama. “Het is inmiddels bijna een week geleden dat we verrast werden door heel snel stijgend water. We kregen te maken met een overstromende Geul, met opkomend grondwater, met beken die uit hun voegen barstten én met een bijna doorgebroken dijk langs het Julianakanaal. Ik ga eerlijk zijn: we zijn – op het nippertje –  aan een nog groter drama ontsnapt. Gelukkig maar.”

Waardering
De burgemeester wil haar waardering uitspreken voor alle hulpdiensten, medewerkers van de gemeente en ondersteunde diensten. “De sirenes loeiden door de straten van onze gemeente en er ging een NL-alert uit. Ik heb u moeten vragen om huis en haard acuut te verlaten. Ik heb dat nog nooit eerder meegemaakt. We gingen hier als gemeente in de hoogste versnelling, net als de hulpdiensten zoals de brandweer, politie, GGD, opvanglocaties en zoveel anderen.”

Hulp
Verder wil burgemeester Clermonts benadrukken dat de gemeente in veel gevallen kan helpen. “Op onze website www.meerssen.nl en de gemeentelijke facebook- en twitter-accounts bieden wij voortdurend actuele informatie. Vindt u het antwoord niet? Bel dan het Klant Contact Centrum via het centrale telefoonnummer 14 043, of stel uw vragen via het speciale e-mailadres wateroverlast@meerssen.nl.”

Stevigere maatregelen
Naar aanleiding van de overstromingen gaat Clermonts samen met de getroffen gemeenten in Limburg, Rijkswaterstaat en het Waterschap bij het Rijk op aandringen dat ook bij de overige rivieren en beken stevigere maatregelen nodig zijn.

Crisissituatie
Op de communicatie van de gemeente kwam veel kritiek vanuit de inwoners. “In een acute crisissituatie van deze omvang en intensiteit gaat in de organisatie niet alles goed. Zowel in de aanpak van de crisis als in de communicatie daarover. We gaan daar lering uit trekken. Nu en in de toekomst.” zegt burgemeester Clermonts hierover. “Neemt u van mij aan – en ik zeg dat recht uit het hart – dat ik u de afgelopen dagen liefst dag en nacht had willen helpen. Luisteren naar uw verhalen en u een schouder bieden om op uit te huilen. Dat lukte niet altijd, omdat ik ook de gemeentelijke organisatie en de hulptroepen zo goed mogelijk aan moest sturen.” verklaart de burgemeester.

Trots
Tot slot spreekt de burgemeester woorden van trots. “Ik ben onwaarschijnlijk trots. Trots op iedereen in onze gemeente, die belangeloos de handen uit de mouwen steekt. Trots op de mensen die in zoveel ellende de rug recht houden. Trots op u allen in de gemeente Meerssen.” aldus burgemeester Clermonts.

Lees vorig bericht

Geulsche Boys vraagt caravans of campers voor opvang gedupeerden wateroverlast

Lees volgend bericht

Brand in woning: korte tijd rook boven Waterval