Dijkdoorbraak? Het begon bij een inwoner die de hond uitliet

‘Big Bags’ rijden Bunde binnen

Het zijn momenten die de inwoners van Bunde en Geulle nog lang zal bijblijven. De snelle, hectische, evacuatie na een mogelijke dijkdoorbraak. Het begon allemaal bij een inwoner die de hond uitliet.

In de ochtend van vrijdag 16 juli mogen de inwoners van Bunde terug naar huis, al blijkt dit later een verblijf van korte duur. Op donderdagavond kregen ze nog het advies om hun woningen te verlaten. Delen van Geulle mochten dij vrijdag nog niet naar huis. Het water stond daar tot in de woonkamers.  

Een inwoner van Bunde laat boven op de brug bij het Julianakanaal zijn hond uit. “Ik hoorde het kolken” zo vertelt hij. Hij ging kijken en zag een plas met water achter de dijk. Een vriend van de inwoner was al eerder die dag gaan kijken en sprak met de brandweer. Die vroeg zich af waar het water vandaan kwam. “Er zit hoogstwaarschijnlijk een lek in de dijk.”

De inwoner loopt naar beneden richting het gat. “Het borrelde behoorlijk.” Hij besluit om de politie te bellen en wordt doorverbonden met een andere instantie. “Onder het bellen hoorde ik de sirenes al komen. Het was iets van vier minuten en in no time stond de brandweer hier, Rijkswaterstaat en een helikopter in de lucht. De hele mikmak.” De inwoner vertrekt van de plek des onheils en gaat naar huis. Daar besluit hij om Bunde te verlaten. “Alle spullen gepakt, ik stap in de auto en het luchtalarm gaat af.”

Een inwoner uit Brommelen was net thuis, terug van evacuatie. Ze kreeg van de brandweer te horen dat het water aan het dalen was. Maar ze ziet het water langzaam stijgen. Ze begint haar spullen te pakken. Als het fout gaat rent ze het bos in, is haar plan. Haar echtgenoot maakt zich nog niet zo zorgen. Ze hoort dat de inwoners van het nabijgelegen Westbroek, per direct hun huizen moesten verlaten.

Overstroming in Brommelen

Het is 13:45 uur wanneer de inwoners het advies krijgen om de bovenverdieping van hun huis op te zoeken. Er is een groot gat in de dijk bij het Julianakanaal. Dat advies wordt korte tijd daarna gewijzigd. Er is nog tijd om te evacueren. Alle inwoners van Voulwames, Brommelen, en Geulle (beneden) moesten het gebied zo snel mogelijk verlaten. De gebieden zouden op zéér korte termijn onder water komen te staan.

Er wordt een NL-Alert verstuurd. Iedereen moet het gebied verlaten. In Bunde gaat de brandweer van huis naar huis en klopt aan om te vertellen dat ze moeten evacueren. Buren wensen elkaar succes en vertrekken met weekend- en sporttassen naar hun auto, soms banjerend door het water. Andere vertrekken op de fiets of gaan lopend. Militaire trucks rijden Bunde binnen. Verzorgingstehuis de Wilgenhof wordt geëvacueerd, de bewoners worden onder andere gebracht naar Beukeloord in Meerssen. De Reddingsbrigade is met groot materiaal aanwezig.

Een inwoner van Bunde vertrekt

De inwoner in Brommelen horen ook het luchtalarm. “Via, via hoorde ik dat de dijk bij Voulwames was doorgebroken.” De inwoner besluit het huis zo snel mogelijk te verlaten.

De uitgangswegen van Bunde staan vol met auto’s waardoor een grote file is ontstaan. Bij het gat in de dijk bij het Julianakanaal wordt op dat moment hard gewerkt. Militairen en de brandweer slepen met zandzakken, schreeuwend en lachend. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Een vrachtwagen met ‘Big Bags’ wordt onder politiebegeleiding naar de dijk geloodst. De colonne wordt gevolgd door een vrachtwagen om het vee te evacueren.

Twee uur na het grote alarm van de dijkdoorbraak wordt door de veiligheidsregio gemeld dat het gat gedicht is. De dreiging daarentegen is niet weg. De dijk kan alsnog openbreken. De bewoners van de geëvacueerde gebieden kunnen nog niet terug.

Vrijdagavond geven de burgemeester en Rijkswaterstaat een persconferentie. Daarin wordt duidelijk dat er geen gat in de dijk zit, maar dat er sprake is van een ‘wel.’ De geëvacueerde bewoners kunnen nog niet terug naar hun woning en zullen de nacht elders moeten doorbrengen.

Het gat in de dijk

Niet alle inwoners blijven weg, sommige keren, tegen het advies in, terug naar hun woning. “Mijn dochter wil morgen werken, ik laat mijn gezin niet alleen,” vertelt een inwoner. Bij hem thuis werd op de deur geklopt door de hulpdiensten “Mij werd op het hart gedrukt om het huis te verlaten. Ik vertelde dat een tas klaar stond en dat ik met de auto weg kon gaan. Maar de mogelijkheid was dat het gat niet groter werd maar dat de dijk kan verschuiven en dan zou er een modderstroom ontstaan. Dan moest ik niet evacueren maar de hoogte in gaan,” aldus de inwoner.

De hulpdiensten vroegen ook naar het identiteitsbewijs van de inwoner. “Dat was gewoon een protocol zei hij. Ik moest m’n ID-nummer geven en een telefoonnummer. De hulpverlener vertelde dat de stroom uit zou kunnen vallen en dat de hulp later zou kunnen komen. Het was mijn eigen verantwoording.” De inwoner maakte een rondje op de fiets om te kijken hoe hoog het water stond.

Een verschuiving van de dijk kwam er niet. De dijk werd tot diep in de nacht in de gaten gehouden en in de nacht vanuit de lucht geïnspecteerd. Zaterdagochtend om 06:00 uur kwam er goed nieuws voor de inwoners van Bunde en Geulle. De situatie was veilig genoeg en de evacuatie werd ingetrokken waardoor zij naar huis konden gaan.

Lees vorig bericht

Brand in woning: korte tijd rook boven Waterval

Lees volgend bericht

Meer Vandaag stopt met live-uitzendingen eucharistievieringen