Van dag tot dag: overstroming van de Geul tot het puin ruimen

Lees terug van dag tot dag wat er gebeurde na de overstroming van de Geul. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

Woensdag 14 juli

Het KNMI geeft code rood voor heel Limburg vanwege de hevige regenval. De veiligheidsregio gaf eerder die dag een waarschuwing dat de Geul buiten haar oevers kan treden. De organisatie riep op om maatregelen te nemen. De waterstand van de Geul stijgt op dat moment snel. Bij inwoners stonden de beelden van twee weken eerder nog vers in het geheugen. Toen was er na veel regen in een korte tijd, wateroverlast in Ulestraten, Bunde en het centrum van Meerssen. Door het centrum stroomde een kolkende rivier. Een bassin aan de Visweg brak vanwege de hoge waterstand.

Later die avond belde de politie camping het Geuldal en Geul en Bos. De naam zegt het al, vanwege de hoge waterstand was er een reële kans dat de Geul buiten haar oevers kon treden. Beide campings besluiten om over te gaan tot evacuatie. Medewerkers van de camping waren druk in de weer om alle gasten te verzoeken te vertrekken. Ze bellen campinggasten op die op dat moment niet aanwezig zijn.

Burgemeester Clermonts riep op om thuis te blijven en vooral niet de rivieren en beken te bezoeken. Er wordt gekeken of er op dat moment verder evacuaties nodig zijn, maar later die avond is er daarvoor geen reden.

Campinggasten vertrekken

Donderdag 15 juli

De Geul treedt in de vroege ochtend buiten haar oevers. In de Proost de Beaufoorstraat wordt door de politie op de deur geklopt. Er wordt verteld dat het water vanuit Valkenburg komt. Inwoners beginnen met spullen naar boven te dragen. Een paar uur later ziet een inwoner, een vrouw in een auto die langzaam begint vol te lopen: “Ze riep om hulp. De autodeur kreeg ze niet open. Ik heb toen geholpen en het lukte. Als ik een paar minuten later was gekomen was ze verdronken.” vertelt een inwoner. De chauffeuse was de rest van de ochtend in het ondergelopen huis van de inwoner. “Ik heb haar schone kleren, drinken en eten aangeboden, maar dat wilde ze niet. Ze heeft de rest van de ochtend bibberend in mijn huis gezeten.”

Een paar deuren verder woont een vrouw wiens kelder, net als vele, onderliep. Toen het water haar huis binnenliep was ze in de kelder bezig om die leeg te maken. Het kwam in zeer korte tijd met bakken de kelder in. “De brandweer vertelde me naderhand dat als ik vier minuten langer in de kelder was, dan was ik verdronken.”

In Tussen de Bruggen is de situatie dramatisch. Een inwoner vertelt dat ze wakker was gemaakt door haar kind. “Mama er loopt water in het huis.’’ Ik dacht dat er een lekkage was. Maar toen zette ik een voet uit het bed en stond ik in het water.”

De voorzitter van Zwembad Meerssen spreekt van “een grote ramp. Het is één groot natuurbad geworden.” De grote glijbaan steekt boven het volledig ondergelopen gebied uit.

Ook in Bunde zijn vele straten ondergelopen. Tot kniehoogte staat het water. Scholen sluiten hun deuren, de A2 wordt in beide richtingen afgesloten vanwege overstromingsgevaar. Meerssen is bijna niet meer bereikbaar omdat de gemeente verschillende wegen sloot vanwege wateroverlast. Verzorgingstehuis Nobama Care wordt met behulp van militairen ontruimd.

In Bunde kan de waterstand nog enkele decimeters stijgen omdat de Geul niet kan afwateren naar de Maas vanwege de hoge waterstand. Inwoners van verschillende delen van Bunde worden die avond geadviseerd te evacueren. Bij het ophaalpunt van zandzakken is er op dat moment een enorme drukte. Later die avond wordt het advies tot evacuatie uitgebreid tot delen van Bunde en Geulle. Twee zorgcentra worden geëvacueerd. Er wordt een NL-alert verstuurd.

Brommelen en Westbroek lopen die avond en nacht vol met water. “Wij werden geëvacueerd door een Gelderse brandweermannen.” vertelt een inwoner van Brommelen. Tractoren, militairen en brandweerwagens rijden door het hoge water om inwoners in veiligheid te brengen.

Vrijdag 16 juli

De ochtend begint met goed nieuws. Alle geëvacueerden mogen terug naar huis, meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Maar nog geen twintig minuten daarna komt het dringend advies tot evacuatie voor bewoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle. De gemeente meldt 10 minuten daarna dat inwoners van delen van Bunde en Geulle nog niet naar huis mogen.

Inwoners van de ondergelopen gebieden worden onder begeleiding van de hulpdiensten kort naar hun woning gebracht om de schade op te nemen en eventuele spullen in te pakken. Een inwoner uit Brommelen vertelt dat ze van de brandweer kreeg te horen dat het water langzaam aan het dalen was. “Ik zag het alleen maar stijgen.” vertelt ze. De inwoner pakt een aantal spullen in. Ze vertrouwt de zaak niet en besluit dat als het water verder gaat stijgen om het hoger gelegen bos in te rennen. Op dat moment gaat het luchtalarm. Er is een dijkdoorbraak in het Julianakanaal. “Toen het luchtalarm ging, schrok ik me kapot.”

De inwoners van Bunde en Geulle krijgen het advies om de hoogte in te gaan. Er is geen tijd om te evacueren. Dat advies wordt daarna gewijzigd, er is nog tijd om te ontruimen. In Bunde ontstaat een file doordat iedereen tegelijk het gebied wil verlaten. In de kerk van Bunde is op dat moment een begrafenis gaande. Die wordt door de politie stilgelegd, zo valt te lezen in het parochieblad. Alle aanwezigen moesten vertrekken. In overleg met Pastoor van Meijgaarden – die de dienst leidt – en met de nabestaanden wordt besloten om in gesloten kring de overledene snel te begraven en daarna te evacueren.

Om 16:30 uur meldt de veiligheidsregio dat het gat gedicht is. De dreiging is echter nog niet weg. Om 18:00 uur houdt de burgemeester samen met Pierre Verbraak van Rijkswaterstaat een persconferentie. Daarin wordt duidelijk dat er geen gat in de dijk is, maar een ‘wel’ naast de dijk. Bij een ‘wel’ komt er water uit de grond naar boven door de druk van de hoge waterstand. Wanneer het ‘wel’ dicht is, is niet duidelijk. Tot die tijd mochten bewoners van de geëvacueerde gebieden niet terug naar huis.

Een inwoner uit Bunde vertelt dat bij hem op de deur is geklopt met het dringende advies te evacueren. “De politie vertelde dat de dijk kon verschuiven. Dan zou er een modderstroom ontstaan. Dan moest ik niet het gebied verlaten, maar de hoogte in gaan.”

Zaterdag 17 juli

In de vroege ochtend mogen de bewoners van de geëvacueerde gebieden terug. De situatie is veilig bevonden. De gebieden die nog onder water staan, onder meer Brommelen en Westbroek, mogen die dag even naar huis om te kijken hoe groot de schade is. Het waterpeil van de Maas en Geul zakt. Voor de inwoners begint het puinruimen.

In Tussen de Bruggen konden ze al een dag eerder beginnen met opruimen, het water daalde daar eerder. De straat staat vol met auto’s van vrienden en familie die komen helpen. “Alles stinkt, is nat. Je ziet de schimmel soms al komen.” vertelt een inwoner. Binnen in haar huis zijn vrienden en familie bezig met opruimen. Iemand is al bezig met het behang van de muren te halen. In de tuin staat iemand de tegels schoon te spuiten. De witte golden retriever loopt ondertussen vrolijk tussen de mensen rond alsof er niks aan de hand is.

In de Proost de Beaufoorstraat woont een ouder echtpaar bij wie de garagepoort open staat. Twee kapotte gele bankstellen springen in het oog. “Mijn vrouw kan slecht tegen rommel en wil opruimen. Ik zit te wachten op een bedrijf.” Al de hele week wacht het echtpaar op een bedrijf dat komt helpen bij het opruimen. “Misschien dat ze zondag komen.” Ook bij hen thuis is veel verloren gaan.  

Een inwoner uit Brommelen had samen met zijn vrouw een tuin die volledig ingericht is op een gezond klimaat. Deze is nu verwoest door het water. “Het was echt een kleine tsunami. Normaal ben ik iemand die op dat moment aan het werk gaat, nu bevroor ik. Mijn vrouw ging echter al dweilen, als was het letterlijk met de kraan open.” vertelt de gedupeerde.   “Mijn kleinkinderen mogen nu niet op bezoek komen doordat de grond nog vervuild is.” Hij is emotioneel wanneer hij vertelt over zijn tuin waar hij al 37 jaar aan werkte. “Mijn basis is weg.” vertelt hij. Ook niet alle kippen in zijn tuin hebben de overstroming overleefd. Het echtpaar evacueerde eerst richting hun dochter in Roermond, totdat daar het advies kwam tot ontruiming. Toen evacueerden ze door naar Venlo waar een andere dochter woonde. Toen het echtpaar daar verbleef kregen ze beelden doorgestuurd van de ondergelopen omgeving. “Het was onwerkelijk.”

Woning wordt leeggemaakt na de overstroming

Lees vorig bericht

Veerpontje Geulle-Uikhoven weer in de vaart

Lees volgend bericht

Wateroverlast betekent einde Meerssen Papier