‘Waterschade niet de reden voor faillissementsaanvraag Meerssen Papier’

De waterschade bij Meerssen Papier is niet de reden voor de faillissementsaanvraag. Dat vertellen een aantal medewerkers van de papierfabriek aan Meer Vandaag. Volgens de medewerkers is de reden een opeenstapeling van meerdere conflicten met de provincie. Zo is er een dwangsom opgelegd en zijn er cruciale afspraken met de provincie gewijzigd.

Afspraken
In 2018 wil de provincie de gebouwen en grond, die in hun handen zijn, verkopen. De provincie doet dat voor een bedrag van 1 euro. De provincie doet ook een andere toezegging. Ze investeren 4,3 miljoen euro in achterstallig onderhoud en de verbetering van brandveiligheid. Meerssen Papier zelf legde hiervoor 6 miljoen euro bij. “Er is ergens een kink in de kabel gekomen.” vertelt een medewerker. De provincie had met Meerssen Papier afgesproken dat de veiligheidsmaatregelen en renovatie binnen 10 jaar in orde waren. Maar de provincie wijzigde deze afspraak, het moest binnen 5 jaar klaar zijn. Om dat te doen zou de fabriek een jaar dicht moeten, vertellen medewerkers. De fabriek wil dit niet, want klanten zouden weglopen en het mist veel omzet.

Nieuwe gouverneur
De papierfabriek heeft ook een gesprek gehad met de nieuwe gouverneur Johan Remkes. Ook die is volgens de medewerkers niet behulpzaam geweest. De termijn van vijf jaar bleef staan. De medewerkers van Meerssen Papier waren ondertussen niet op de hoogte van de veranderde afspraak.

Watersnood
De overstroming van de Geul trof ook de fabriek. De medewerkers van de fabriek zijn direct aan de slag gegaan. Volgens de medewerkers is nauwelijks tot niks verloren gegaan. De directie was al faillissement aan het aanvragen, toen de schade nog niet bekend was, volgens een medewerker. “Het heeft niks met water te maken. Het komt beide partijen heel goed uit.”. Zij verwijten de directie dat achter hun rug om een faillissement is aangevraagd.

Orders
Na de watersnood bleven de orders binnenstromen vertellen werknemers. “We hebben alleen maar winst gemaakt. Als we dit mogen afmaken maakt Meerssen Papier echt een bloei. Nu sta je weer met lege handen.” aldus een medewerker. “Iedereen zou zeggen: Meerssen Papier kan blijven bestaan.”

Rechter
De Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg is in opdracht van het provinciebestuur verantwoordelijk voor de papierfabriek. Meerssen Papier wilde begin dit jaar dat dat teruggedraaid werd en dat het provinciebestuur weer verantwoordelijk wordt voor Meerssen Papier. De rechter gaf de papierfabriek echter geen gelijk.

183-jarige fabriek
De fabriek staat er al in 183 jaar in verschillende vormen. De molen in Meerssen werd omgebouwd tot een papierfabriek waar naast handgemaakt papier ook eindeloos met machines papier geproduceerd kon worden. In 2008 werd de fabriek voor het eerst failliet verklaard. In 2015 is dat weer het geval. De fabriek maakt weer een doorstart met een nieuwe directeur.

De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees vorig bericht

Vijfde wijnroute Zuid-Limburg in en om Meerssen

Lees volgend bericht

Het nieuws besproken: Meerssen Papier vraagt faillissement aan & Schutterij St. Barbara heeft dubbel pech