Schoonmaken waterleiding kan leiden tot chloorgeur en -smaak

Stock foto

Als gevolg van de wateroverlast in juli is een drinkwaterproductielocatie in Roosteren buiten bedrijf. Het intensief en langdurig schoonspoelen van de systemen en de transportwaterleiding tussen Roosteren en Susteren van de afgelopen drie weken heeft volgens WML niet het gewenste effect gehad op de gemeten waterkwaliteit. Het reinigen met alleen water blijkt niet voldoende. Daarom is WML genoodzaakt om chloorbleekloog als reinigingsmiddel in te zetten, zodat alle schadelijke bacteriën verwijderd kunnen worden. De komende dagen, tussen maandag 16 augustus 10.00 uur en woensdag 18 augustus 10.00 uur, wordt de transportwaterleiding tussen Roosteren en Susteren van binnenuit gereinigd met chloorbleekloog. Het reinigingsmiddel wordt daarna opgevangen, geneutraliseerd en verantwoord afgevoerd. Dit kan ook gevolgen hebben voor onze gemeente. Het kraanwater in Meerssen kan licht naar chloor ruiken of smaken.

Voorzorgsmaatregelen
WML neemt maximale voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat klanten hiervan geen hinder ondervinden. De systemen en de transportleiding zijn voor deze werkzaamheden extra beveiligd en geïsoleerd van het drinkwaternet. Er blijft echter een kleine kans bestaan in het gebied van Stein, Beek, Meerssen en delen van Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beekdaelen, Heerlen, Voerendaal, Valkenburg a/d Geul en Gulpen-Wittem, dat het kraanwater nog maximaal een week na bovenstaande werkzaamheden licht naar chloor ruikt of smaakt. In dat geval is het drinkwater nog steeds veilig en geschikt voor consumptie. Hoewel een minimale hoeveelheid achtergebleven chloordeeltjes in het drinkwater namelijk al duidelijk waarneembaar is, is het niet schadelijk voor de gezondheid.

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 32-2021 : Nieuwe velden tennisclub, Zieke Harrison wordt verrast & Maas cleanup

Lees volgend bericht

Het graan oogsten in volle gang