Gemeente stelt veiligheidsvest voor burgerhulpverleners beschikbaar

Foto: HartslagNu

Om ervoor te zorgen dat burgerhulpverleners duidelijk herkenbaar zijn voor omstanders en hulpdiensten, stelt de gemeente Meerssen een veiligheidsvest beschikbaar voor deze hulpverleners. Ook maakt de gemeente nieuwe data bekend voor cursussen en herhalingscursussen reanimatie en AED-bediener.

Duidelijkheid verschaffen
Bij een 112 melding stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is ontvangen de burgerhulpverleners die het dichtst bij het slachtoffer zijn, binnen een straal van 750 meter, automatisch een alarmoproep per app of sms. Zij gaan naar het slachtoffer toe en starten de reanimatie handmatig of met behulp van een AED op. Vaak is het voor omstanders en hulpdiensten niet duidelijk wie burgerhulpverlener is. Om die duidelijkheid te verschaffen stelt de gemeente een veiligheidsvest beschikbaar voor de burgerhulpverlener.

Veiligheidsvest afhalen bij het KCC
De veiligheidsvesten kunnen vanaf donderdag 26 augustus, tijdens de openingstijden van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, opgehaald worden bij het KCC van het gemeentehuis aan de Markt. De burgerhulpverlener ontvangt een veiligheidsvest per persoon op vertoon van het BHV-certificaat of hulpverlenerspasje. De gemeente laat verder weten ”het dragen van het veiligheidsvest is géén verplichting, maar verlies geen kostbare tijd met het zoeken naar het vest als u wordt opgeroepen.”

Binnenkort nieuwe reanimatie en herhalingscursussen
Inwoners van de gemeente Meerssen krijgen binnenkort, als de coronamaatregelen het toelaten, weer de mogelijkheid om een cursus reanimatie en AED-bediener te volgen in de gemeente. Ook worden herhalingscursussen aangeboden. Er zijn al data bekend en zijn te vinden op de website van Hartveilig. Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat en kan zich vanaf dat moment aansluiten bij HartslagNu.

Gratis deelname na registratie reanimatienetwerk
Mensen die zich registreren bij het reanimatienetwerk kunnen de cursus kosteloos volgen. Dit kan ook als men als inwoner van de gemeente Meerssen een cursus volgt in een andere gemeente en zich na afloop registreert als burgerhulpverlener binnen de gemeente Meerssen. Nieuwe burgerhulpverleners ontvangen hun veiligheidsvest na afloop van de cursus. Als burgerhulpverleners niet in de gelegenheid zijn om het veiligheidsvest bij het KCC af te halen, kunnen dit vest ontvangen na een herhalingscursus.

Foto: HartslagNu

Lees vorig bericht

Expositie Jolanda Lonissen en Angèle Frissen in Margraten

Lees volgend bericht

Buurtbusvrijwilligers verrassen slachtoffers watersnoodramp