Oplossing voor Proosdijconflict: afkoopsom van €37.500

Het lijkt erop dat de impasse over gebruik van de Proosdij is doorbroken. Al jaren is er een conflict tussen de eigenaresse van restaurant de Proosdij en de gemeente over het gebruik van de geplande raadszaal in haar pand. De gemeente ziet nu af van het gebruiksrecht van de raadzaalfunctie en gaat akkoord met een afkoopsom. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over deze mogelijke oplossing.

Raadzaal
Tijdens de bouw van de horecagelegenheid aan de Markt is destijds afgesproken dat in het pand een gedeelte zou worden gereserveerd voor het houden van raadsvergaderingen. Vanuit de oude situatie was er nog een podium aanwezig in de ruimte die hiervoor was bestemd. Tussen de uitbaatster en de gemeente was hierover een conflict ontstaan. De ruimte was te klein en er moest aangepast meubilair worden aangeschaft.


Afkoopsom en voorwaarden
De gemeente uit name van het college van burgemeester en wethouders ziet nu af van het gebruiksrecht van de raadzaalfunctie en gaat akkoord met een afkoopsom van 37.500 euro. Dit bedrag mag in termijnen betaald worden. Nog eens 37.500 euro dient te worden betaald wanneer voor 2024 de Proosdij wordt verkocht. Deze oplossing moet nu een einde maken aan een jaren durend conflict. Daarnaast wil de gemeente dat de eigenaresse afziet van het exclusieve gebruiksrecht door de Proosdij van het binnenplein van het gemeentehuis.

Nieuwe vergaderplek
De consequentie is nu wel dat er geen zicht meer is op een vergaderplek voor de raadsvergaderingen. Vanaf de coronacrisis zijn de raadsvergaderingen, raadsadviesvergaderingen en themabijeenkomsten nog allemaal digitaal gehouden. Vanaf deze maand mag weer fysiek worden vergaderd. Dit zal dan weer gebeuren in de kantine van het gemeentehuis waar al enkele jaren de vergaderingen worden gehouden.

Lees vorig bericht

Gerrit van der Bijl over doorgaan BRUG-M: ´taak nog niet volbracht´

Lees volgend bericht

Feest voor gedupeerden overstroming: ”Even het water uit ons hoofd halen”