Onderzoek: geen gat in dijk, geen ‘wel’, maar ondergrondse watertunnel

Het gat in de dijk bij het Julianakanaal in Bunde blijkt een ondergrondse watertunnel te zijn. Dat concludeert de Technische Universiteit van Delft en Deltares in een onderzoek. Vrijdagmiddag 16 juli werd er groot alarm geslagen vanwege een gat in de dijk bij het Julianakanaal. Inwoners van Bunde, Brommelen, Westbroek en Geulle (beneden) moesten zo snel mogelijk het gebied verlaten. Rijkswaterstaat onderzocht direct nadat er melding van het gat werd gemaakt of het mogelijk om een zogenaamd ‘wel’ zou gaan. Maar nu blijkt dit dus ook niet het geval.

Hoe zit het?
Bij de Oostelijke Kanaalweg in Bunde stroomt de Geul onder het Julianakanaal door. Dit gaat via een zogenoemde duiker. Maar omdat de Geul 16 juli zeer hoog staat kon de duiker dat water niet allemaal verwerken en stroomde het richting het noorden. Het water stroomde door langs opritten en huizen en kwam vervolgens in een andere duiker terecht. Deze duiker loopt langs het Julianakanaal waar het ter hoogte van de brug bij Bunde stopt en het water naar boven kwam. Op die plek werd het opkomend water aangezien voor een gat in de dijk met als gevolg de grootschalige evacuatie van Bunde.

Lees ook: Dijkdoorbraak? Het begon bij een inwoner die de hond uitliet

Systeem
In het onderzoek valt verder te lezen dat de duiker langs het Julianakanaal bedekt is geraakt en niet is opgenomen in het digitale systeem van degene die de duiker heeft gelegd. Daardoor was het opkomend water verkeerd geïnterpreteerd en werd gedacht dat het om een ‘wel’ zou gaan. Bij een ‘wel’ komt er door de hoge stand van de Maas water onder het Julianakanaal door waar het vervolgens achter de dijk omhoog komt. Er werd gevreesd dat de dijk instabiel zou raken. Een week na het alarm werd ontdekt dat een duiker op deze locatie ligt.

Helikopter
De kustwacht kwam in de avond van 16 juli met een helikopter infraroodbeelden maken van de dijk. Maar volgens het onderzoek zijn er normale beelden gemaakt en niet via infrarood. Ook zijn er van sommige delen van de dijk helemaal geen beelden gemaakt. Daardoor kon er niet worden besloten of de dijk veilig was.

Lees ook: Van dag tot dag: overstroming van de Geul tot het puin ruimen

Evacuatie
Op vrijdagmiddag 16 juli werd groot alarm geslagen als blijkt dat een gat in de dijk bij het Julianakanaal zit. Inwoners van Bunde, Brommelen, Westbroek en Geulle (beneden) moeten evacueren. Zo ook verzorgingstehuis de Wilgenhof. De hulpdiensten en defensie proberen het gat te dichten. 3000 zandzakken zijn er nodig om het opkomend water tegen te houden. Inwoners van de geëvacueerde gebieden moeten de nacht ergens anders doorbrengen omdat het op dat moment onbekend is of de dijk veilig is. Zaterdagochtend mogen de inwoners terugkeren naar huis.

Lees vorig bericht

Raad on tour naar Geulle

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 36-2021: Dijkdoorbraak blijkt vergeten watertunnel, Charles Eyck & kunsthuis