Theo van Galen geinstalleerd als pastoor van Meerssen

Theo van Galen is op zondag 19 september geïnstalleerd tot pastoor van de federatie Rothem, Meerssen-West en Meerssen. Door de installatie volgt Van Galen pastoor Wim van Meijgaarden op die met emeritaat is gegaan. Van Galen was voor de installatie pastoor van de parochiecluster Vijlen, Lemiers en Holset. 

Droom
Schutterij Sint Remigius verwelkomde pastoor Van Galen. Voor de deur van de basiliek kreeg de nieuwe pastoor de sleutel van de kerk en een herdersschopje overhandigd van de deken van Maastricht John Dautzenberg. Daarna werd Van Galen geïntroduceerd aan de kerkgangers. Er werd verteld dat Van Galen eerder al eens droomde dat hij als pastoor in Meerssen terecht zou komen. 

Overhandigt
Van Galen kreeg meerdere voorwerpen overhandigd, waarna er een gebed plaatsvond. Burgemeester Clermonts was ook aanwezig en vertegenwoordigde het College van Burgemeester en Wethouders. Ze feliciteerde Van Galen met zijn benoeming. Clermonts en Van Galen kennen elkaar uit de tijd dat hij in Landgraaf werkzaam was.

Pinakels
Als de pastoor zelf het woord neemt wordt hij emotioneel als hij terugblikt op zijn periode in Vijlen. Van Galen wil zich richten op het oplossen van de problemen in Basiliek. Sinds 2019 staan er hekken om de basiliek nadat er tijdens een storm pinakels instabiel waren geraakt. Voor het vervangen van de pinakels is anderhalf miljoen euro nodig. “Die hekken gaan weg”, zegt de nieuwe pastoor.

“Basiliek kun je niet weggummen”
Pastoor van Galen wil zich ook inzetten voor het behoud van de kerken. “Een basiliek kun je niet weggummen, voor andere kerken moet je knokken”, zegt Van Galen. “Als mensen niet meedoen, dan komt er een moment dat dat tegenvalt. Ik wil dat moment proberen te vermijden.”

Kennismaken
Na de installatie konden kerkgangers kennismaken met de nieuwe pastoor. Dat gebeurde op het grasveld achter de basiliek. Bij de installatie waren ook vertrekkend pastoor van Meijgaarden, deken Dautzenberg en vrienden en familie van Van Galen aanwezig.

Profiel
Pastoor Theo van Galen (68) komt oorspronkelijk uit Venlo. Hij werd in 1979 tot priester gewijd. Daarna werkte hij in parochies in Venray (1978-1983) en Roermond (1983-1985) als kapelaan en vanaf 1985 als deken van Landgraaf. In 1993 werd Van Galen benoemd tot deken van Heerlen als opvolger van toenmalig deken Frans Wiertz, toen deze tot bisschop werd benoemd. In Heerlen bleef Van Galen deken en pastoor van meerdere parochies in Heerlen-Centrum en Heerlen-Zuid tot 2016. Toen ging hij het op eigen verzoek iets rustiger aan doen en werd hij pastoor van de parochies H. Martinus in Vijlen, H. Catharina in Lemiers en H. Lambertus in Holset. Sinds begin vorig jaar was Van Galen ook pastoor en moderator van het samenwerkingsverband met de parochies H. Paulus en H. Jozef in Vaals.

Theo van Galen geinstalleerd als pastoor van Meerssen-2

Lees vorig bericht

Themabijeenkomst wateroverlast

Lees volgend bericht

Herdenking bevrijding Ulestraten