Raadsleden fel over communicatie tijdens overstroming: ‘Foute geschiedschrijving’

Burgemeester Clermonts heeft zich tegenover de gemeenteraad moeten verdedigen over de verkeerde communicatie rondom het gat in de dijk bij het Julianakanaal. Dat gebeurde tijdens een themabijeenkomst die in het teken van de overstroming in juli stond. Raadsleden waren hier fel over. Jan Gulikers (BRUG-M) vroeg of de burgemeester bij de Veiligheidsregio om een excuses heeft gevraagd. Clermonts heeft dat om verschillende redenen niet gedaan. Jacques Arntz (BRUG-M) sprak van “foute geschiedschrijving“. Op verschillende plaatsten staat nog steeds dat er sprake was van een gat in de dijk. Bjorn Hendriks (FOCUS) beschuldigde enkele raadsleden dat ze “over de rug van slachtoffers politiek bedreven.”

Bereikbaarheid
Burgemeester Clermonts gaf het startschot voor de themabijeenkomst, door middel van een presentatie. Clermonts erkende dat de bereikbaarheid van de gemeente “niet oke” was. Dat moet in de toekomst anders, zo wordt er een noodnummer opgestart dat in geval van een noodsituatie direct de lucht in kan.

Dijkdoorbraak
Clermonts vertelde dat medewerkers van het crisisteam nooit zullen vergeten wat gebeurde toen bekend werd dat er de dijk langs het Julianakanaal bij Bunde op bezwijken stond. Clermonts vertelde tijdens de bijeenkomst dat er geen evacuatieplan was voor Bunde. “Ik denk dat bijna geen enkele gemeente een evacuatieplan heeft.” Voor de toekomst komt er misschien wel een rampenplan voor een overstroming.

Minister
Wethouder IJff vertelde dat deze week waarschijnlijk een minister Meerssen gaat bezoeken. Welke dat is is momenteel nog niet bekend. Wethouder Kemp denkt dat de “gevolgen maanden, jaren kunnen voortduren.” De wethouder wil contact blijven houden met de getroffen buurten. Dat wil hij doen door middel van het opzetten van buurtgroepen. Via die buurtgroepen wil de wethouder de vinger aan de pols houden.

De watersnood van 2021 in twee minuten en twintig seconden

Gesteggel
De raadsleden hadden onderling discussie over sommige vragen die werden gesteld. Björn Hendriks (FOCUS) vond dat Jan Gulikers (BRUG-M) politieke getinte vragen stelde. “Ik heb het gevoel dat we met een evaluatie bezig zijn. Over de rug van slachtoffers vind ik dat je geen politiek kan bedrijven.” Jacques Arntz (BRUG-M) vond het opmerkelijk dat Hendriks dat stelde. “Wij zijn volksvertegenwoordigers.” Arntz beargumenteerde dat ze juist om informatie moeten vragen voor de burgers. Nadat Bert Ummels (Lokaal DNA) vraagtekens plaatste bij de evacuatie van Bunde vroeg Gulikers of dit volgens Hendriks ook politieke vragen waren. Hendriks vond inderdaad dat de vragen politiek getint waren. “We moeten wachten op de evaluatie en pas dan kunnen we er politieke consequenties aan verbinden”, aldus Hendriks.

‘Foute geschiedschrijving’
Tijdens de bijeenkomst ontstond er een verhitte discussie over de verkeerde communicatie rondom de evacuatie van Bunde. Jacques Arntz sprak van een ernstige fout over de woordkeuze die werd gebruikt. De gemeente Meerssen communiceerde toendertijd dat er een gat in de dijk bij het Julianakanaal in Bunde zou zitten. Later bleek het te gaan om een ‘wel’ en onlangs werd uit onderzoek bekend dat het om een ondergrondse watertunnel zou gaan. “Als dat zo blijft staan dan doet de gemeente aan foute geschiedschrijving”, vertelt Arntz. Burgemeester Clermonts vertelde dat de gemeente de berichten van de Veiligheidsregio overnam. Fractievoorzitter Gulikers vroeg zich af of er bij de veiligheidsregio is aangedrongen op een excuses. “Ik ga niet als een heethoofd naar de veiligheidsregio”, reageerde Clermonts. Volgens haar kan je ook pas op een excuses aandringen als je weet wat er precies gebeurd is.

Evaluatie
Binnen de gemeente gaat er ook nog geëvalueerd worden over de watersnood. Maar of dit ook openbaar wordt gemaakt kan Clermonts nog niet beloven. De precieze vorm van de evaluatie is nog niet bekend. Wel zijn er al een aantal andere evaluaties op komst. Zo gaat de veiligheidsregio evalueren en is er door de provincie gevraagd of de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek gaat starten. De OVV heeft al laten weten een verkenning te starten. Meerdere raadsleden pleitte voor een enquête onder de bevolking over hoe zij de communicatie van de gemeente hebben ervaren. De burgemeester heeft laten weten dat de veiligheidsregio dit gaat uit voeren.

Lees vorig bericht

Door de lens van Karel: drugskoffer

Lees volgend bericht

Werkzaamheden aan de Vliegenstraat