Burgemeester over kritiek raadsleden: “het ging niet om verantwoorden”

Burgemeester Clermonts kijkt met gemengde gevoelens terug op de themabijeenkomst van donderdag 23 september. Tijdens die bijeenkomst kreeg de burgemeester van enkele raadsleden kritische vragen over de communicatie tijdens de watersnood. Volgens haar hadden de vragen een andere teneur kunnen hebben. “Het ging ook niet om verantwoorden of verdedigen wat ik gedaan heb. Ik heb ze gezegd, ik geef u alle informatie die ik weet”, vertelt Clermonts.

GRIP-4
Tijdens de overstromingen in Limburg was er een GRIP-4 van kracht. Dat betekent dat de regioburgemeester, op dat moment Hans Verheijen van Sittard-Geleen, de leiding had over de crisissituatie. “Mijn rol verandert dan volledig in een burgermoeder. Ik ga dan kijken waar ik op locatie aanwezig kan zijn”, legt burgemeester Clermonts uit.

Teneur
Tijdens een themabijeenkomst vorige week moest burgemeester Clermonts kritische vragen beantwoorden. Niet volledig terecht, vindt ze. “De raadsleden hebben vragen gesteld waarvan ik achteraf dacht als ze iets meer wisten hoe een crisisstructuur georganiseerd is, dan hadden de vragen een andere teneur kunnen hebben. Het ging ook niet om verantwoorden of verdedigen wat ik gedaan heb. Ik heb ze gezegd, ik geef u alle informatie die ik weet.”

Excuses
Tijdens diezelfde themabijeenkomst opperde Jan Gulikers (BRUG-M) om bij de veiligheidsregio om excuses te vragen. Op vrijdagmiddag 16 juli werd door de veiligheidsregio groot alarm geslagen omdat er een gat in de dijk bij het Julianakanaal zat. De inwoners van Bunde en Geulle moest direct het gebied verlaten. Later bleek dat er geen gat in de dijk zat, maar een wel. Uit onderzoek blijkt nu dat dat ook niet klopt en dat het gaat om een ondergrondse watertunnel. “Op het moment dat er een verkeerd bericht naar buiten wordt gebracht, dan denk ik dat het goed is dat te herstellen en daarvoor ook verontschuldigingen aan te bieden aan de inwoners die op een verkeerd been zijn gezet.”, beargumenteert Gulikers.

Overgenomen
De gemeente Meerssen nam het bericht van het gat in de dijk over en plaatste dit ook op hun (social media) kanalen. “Ik snap dat als we nu weten waar we nu staan en het gat geen gat bleek te zijn en wat het wel is moet onderzoek uitwijzen. In het kader van de veiligheid is op dat moment dat gecommuniceerd. Wat zou er nu gebeurd zijn als ik het niet gedaan had gedaan en die dijk was wel doorgebroken?”, zegt Clermonts. Excuses is volgens de burgemeester op dit moment niet aan de orde. “Het gaat niet om excuses vragen. Er gaan een aantal evaluaties plaatsvinden vinden en dit gaat er zeker in voorkomen. (..) Nu excuses aanvragen voor iets waar ik niet van weet of dat op dat moment de juiste beslissing was, dat is niet aan mij, dus ik vind ook niet dat ik daarop vooruit moet lopen. Dat kan wel op termijn tot een reactie leiden van de gemeente Meerssen”, vertelt Clermonts.

Evaluaties
Momenteel lopen er een aantal evaluaties. Zo komt er aan het einde van dit jaar een evaluatie van de Veiligheidsregio. De inwoners worden hierbij ook betrokken. Op verzoek van de provincie gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verkenning starten naar de watersnood. De voorzitter van de Veiligheidsregio komt binnenkort ook met een rapportage. Tijdens de themabijeenkomst liet Clermonts weten dat de gemeente Meerssen ook met een evaluatie komt, maar hoe die eruit gaat zien is nog niet bekend.

Politiek getinte vragen
Tijdens de themabijeenkomst ontstond er een discussie tussen Björn Hendris (FOCUS) en Gulikers. Hendriks beschuldigde Gulikers van het “over de rug van slachtoffers politiek te bedrijven.” Gulikers: “Ik vind dat dat het onze taak en plicht is van de raadsleden om kritisch te zijn op het functioneren van het college. Daar hoef je geen evaluatie voor af te wachten.” beargumenteert Gulikers. “Het was een themabijeenkomst, geen evaluatie. Ik kreeg het gevoel dat er vanuit een bepaalde hoek, vragen gesteld werden om mensen ter verantwoording te roepen. Daar was die avond niet voor bedoeld.” vertelt Hendriks.

Bekijk hier de volledige interviews:
Burgemeester Clermonts
Jan Gulikers (BRUG-M)
Björn Hendriks (FOCUS)

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 38-2021: Burgemeester onder vuur, dakpannen & antwoorden IKL-soap

Lees volgend bericht

Oplossing afwaaiende dakpannen blijft moeilijk