Oplossing afwaaiende dakpannen blijft moeilijk

Afgelopen jaren hebben rond Maastricht Aachen Airport diverse incidenten plaatsgevonden waarbij dakpannen van huizen zijn geblazen door zogeheten zogturbulentie. Gezocht wordt naar oplossingen, maar die liggen niet voor de hand. Het verschijnsel dat tot zogturbulentie, achter en onder vliegtuigen, leidt wordt veroorzaakt door de luchtkrachten die op het vliegtuig werken om het gewicht te kunnen dragen. Dit doet zich voor bij het landen en opstijgen van vliegtuigen.

Oplossingen
De luchthaven heeft zelf laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om dit in de toekomst te voorkomen. Nu blijkt dat aanpassingen aan daken gemiddeld 3000 euro gaat kosten en in bepaalde gevallen problematisch zal worden. Niet alle daken lenen zich voor aanpassingen.

Aanpassingen
Maastricht Aachen Airport Beheer en lnfrastructuur B.V.  heeft inmiddels in samenwerking met de luchthaven een methodiek opgesteld voor de afhandeling van vortexschade aan dak en of dakpannen als gevolg van overvliegende vliegtuigen. Het in bepaalde gevallen preventief vastzetten van dakpannen maakt hiervan ook onderdeel uit. Ook wil de luchthaven laten onderzoeken of aanpassingen in de aanvlieghoek kan leiden tot minder schadegevallen.

Lees vorig bericht

Burgemeester over kritiek raadsleden: “het ging niet om verantwoorden”

Lees volgend bericht

Meer Sportief: JustGoo, shoot-out, turnen en RKUVC