Gemeenteraad wil onderzoek watersystemen: ‘Bunde en Geulle zijn een badkuip’

De gemeenteraad wil dat het College van Burgemeester en Wethouders een onderzoek gaat starten naar het watersysteem in Meerssen. De gemeenteraad wil dat het college dit gaat doen met het Waterschap, Rijkswaterstaat, de provincie en ook mogelijk de deltacommissaris. Volgens de gemeenteraad moet er gekeken worden naar waar er aanpassingen nodig zijn. Partij BRUG-M diende een voorstel in die kon rekenen op een meerderheid van de gemeenteraad.

Inwoners
De gemeenteraad wil dat er in het onderzoek ook de inwoners worden betrokken. Dit om een maximaal draagvlak te bereiken onder de getroffen inwoners en ondernemers. Tijdens de raadsvergadering van donderdag ontstond er nog een discussie over de woordkeuze van het voorstel. Er stond dat het huidige watersysteem heeft gefaald. Iets wat volgens sommige raadsleden niet volledig terecht is want bijna geen enkel watersysteem kan de hoeveelheid water aan die in juli door de Geul stroomde, zo beredeneren meerdere raadsleden. Jacques Arntz (BRUG-M) legde uit dat er ook gekeken moet worden naar de voorspellingen van wat de watersystemen aan kunnen.

Meerdere onderzoeken
Verantwoordelijk wethouder Gerard IJff ondersteunde het voorstel. “ik wil de motie graag uitvoeren”, vertelde IJff. De wethouder heeft al vele overleggen gehad over onderzoeken naar de watersnood, legde IJff uit. Dit voorstel zou dat alleen maar ondersteunen. De wethouder wil onder meer onderzoeken hoe de situatie in Bunde en Geulle is. Daar zouden er problemen zijn met het hoge grondwaterpeil. Arntz sprak van een “badkuip” in Bunde en Geulle. Volgens hem is daar sprake van meerdere risico’s. Het water van onder meer een overstromende Geul, kwelwater en grondwater.

Bekijk hier een eerdere video over het bezoek van de Deltacommissaris aan Meerssen, daar was toen ook aandacht voor de situatie in Bunde en Geulle

Evaluatie
BRUG-M kwam ook met een andere voorstel over een evaluatie van de overstroming onder de inwoners. Die kon niet rekenen op een meerderheid. De coalitiepartijen en PGM Het Origineel vonden dat er al genoeg evaluaties waren. Thijssen vond dat dit voorstel “politiek” was. Eerder in diezelfde vergadering riep Thijssen al op om de overstroming “niet politiek te maken”. Thijssen: “Ik kreeg appjes van mensen uit Westbroek dat er verschillende politici politiek aan het bedrijven waren op onder andere social media. Ik ben er echt heel erg van geschrokken. Dat was er niet één, maar dat waren er meerdere”, vertelde Thijssen. “Dit heeft niets met verkiezingen te maken”, reageerde Jan Gulikers (BRUG-M). “ik vind het heel jammer de de inwoners van Westbroek het politiek hebben ervaren”, vertelde Burgemeester Mirjam Clermonts.

Lees vorig bericht

Uitruk voor gaslucht Gerbergaplantsoen

Lees volgend bericht

Stella Maris College krijgt weer een voldoende