Schilderijententoonstelling Herman Silbernberg Synagoge Meerssen

In de Synagoge in Meerssen is de schilderijenexpositie ‘Jochie, je moet er trots op zijn’ met werk van Herman Silbernberg te zien. Herman Silbernberg, geboren te Sittard op 15 mei 1934 en overleden op 15 oktober 2019, ging op latere leeftijd tekenen. Hij was een kind van Joodse ouders en moest tijdens de oorlog met zijn zus vluchten en onderduiken. Na zijn pensionering kreeg hij steeds meer last van zijn oorlogstrauma en zijn vrouw Yvonne Hertog adviseerde hem het van zich af te schrijven. Maar Herman was geen schrijver, hij tekende veel liever.

Negen jonge jaren in 90 tekeningen
In 90 tekeningen probeerde hij negen jaar van zijn jonge leven weer tot leven te wekken. Het is een tekenserie geworden mét verklarende teksten. Herman tekende op ‘kinderlijke’ wijze en dit spreekt jong en oud heden ten dage direct aan. Van deze 90 tekeningen heeft hij vijftien schilderijen gemaakt in felle kleuren en zij vertellen het verhaal van Herman en zijn zus Roosje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden gescheiden van hun ouders Philip en Jeanette die werden verraden, gedeporteerd en uiteindelijk vermoord in Auschwitz. Herman en Roosje werden ook van elkaar gescheiden tijdens de onderduik, maar zij overleefden.

Openingstijden en expositie bezoeken op verzoek
De expositie wordt geopend op vrijdag 8 oktober om 11.30 uur en is verder te bezoeken op 9 en 10 oktober, 16 en 17 oktober, 23 en 24 oktober, 30 en 31 oktober De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, wel is een coronabewijs vereist QR-code via telefoon of op papier.  Daarna zal de expositie in de maanden november en december 2021 geopend zijn op verzoek. Dit verzoek kan telefonisch via het secretariaat gedaan worden of via email: secr.vm.synagogemeerssen@gmail.com .

Lees vorig bericht

Minister Visser in Meerssen

Lees volgend bericht

Blijvende steun ondanks hogere kosten voor herdenkingsbos