Onduidelijkheid over overstroomd houten huis: “na drie maanden weten nog steeds niks”

Saskia Jansma uit Westbroek in Geulle zit nog iedere dag in onzekerheid over wat er met haar houten huis gaat gebeuren. Het huis heeft tijdens de overstromingen in juli dagen onder water gestaan. Doordat veel klusbedrijven momenteel druk zijn, weet ze niet wat er moet gebeuren. In de tussentijd woont Saskia samen met haar drie kinderen in een containerwoning in de tuin.

Leeg
“Het is nu drie maanden geleden en we weten nog steeds niks”, zegt Saskia. Het huis van binnen is nu volledig leeg en de luchtontvochtigers staan er nog. “Ik moet de bakken waar het water van de onvochtiger in komt drie keer per dag leegmaken.” Plannen om te vertrekken heeft Saskia niet. “De omgeving waarvoor we gekomen zijn is er nog steeds,” vertelt ze.

Repareren 
Saskia houdt met verschillende opties rekening. Het kan dat het huis volledig moet worden afgebroken of dat er nog een deel valt te repareren. Het water stond binnen zo’n 70 centimeter hoog. “Het kan een tot twee jaar duren, denk ik. Maar ook daar kan niemand iets over zeggen”, vertelt de gedupeerde. 

Verzekering
Toen minister Barbara Visser eerder deze maand naar Meerssen kwam, deed Saskia een dringende oproep om het aanmeldtermijn voor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS), te verlengen. Doordat het waarschijnlijk nog langere tijd gaat duren voordat er meer bekend is wat er met het huis gaat gebeuren, weet Saskia ook niet wat de verzekering gaat vergoeden. Als op 15 december de aanmeldtermijn van de WTS afloopt, kan ze waarschijnlijk geen aanspraak maken.

Container
Momenteel woont Saskia met haar drie kinderen in een woningcontainer. “Voorheen werd deze container gebruikt als kantine voor een corona teststraat,” vertelt Ties Kort, de zoon van Saskia. “De muren zijn niet zo goed geïsoleerd, dus je kan alles horen. Dat is soms wel vervelend. Maar op zich is het ook wel weer leuk. Het is erg knus.”

Lees vorig bericht

Door de lens van Karel – sluipweg

Lees volgend bericht

Excursies Groeve ’t Rooth en Curfsgroeve