Na Italie, nu naar Raar: karaktervolle keizers en Caesar in bladgoud

Kunstenaar Wil van der Laan organiseerde afgelopen weken een expositie in het Erfgoedhuis. Van der Laan maakte beelden van Romeinse Keizers. Deze waren eerder tentoongesteld in het Museo dei Bronzi Dorati in Italië. Naast de Keizers zagen de bezoekers ook een aantal andere werken, waaronder een 6 meter breed geschilderd vierluik met als onderwerp de waterlelies van Buitengoed Vaeshartelt.

Trance
Het schilderij van de waterlelies was het eerste werk waar Van der Laan geen mensen of dieren portretteerde. De kunstenaar begon bij het middelste doek en werkte zo verder naar de andere doeken. “Het bestaat uit vier schilderijen. Ik raakte in een soort trance, bijna een soort verslaving. Ik wilde nog meer lelies”, vertelt Van der Laan.

Ruiter
Voor de Romeinse Keizers wilde Van der Laan de karakters centraal stellen. “Als je bijvoorbeeld Nero neemt, die was misschien de meest controversiële van ze allemaal. Hij was ook heel decadent. En dat decadente, dat pafferige, heb ik in die kop willen leggen.” Hoewel Julius Caeser nooit Keizer is geweest, heeft hij toch een speciale plek gekregen in de expositie. “Het ultieme resultaat voor Romeinse Keizers was dat ze een ruiterstandbeeld kregen op het Forum Romanum. Mijn Julius Caesar in bladgoud is een knipoog naar die grote beelden”, vertelt Van der Laan.

Het beeld van Julius Caeser

Wijngaard
De Romeinse keizers waren zondag 17 oktober voor het laatst te bewonderen in het Erfgoedhuis. Na deze expositie krijgen de beelden, vanaf volgende week, een definitieve plek in de wijngaard Saint Remi op Raar.

Lees vorig bericht

JCV de Haverzekskes stopt

Lees volgend bericht

Twee mensen in Meerssen aangehouden na lossen schot