Onderzoek: grond onder Catharinastraat Ulestraten instabiel

De ondergrond van de Sint Catharinastraat is behoorlijk instabiel. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft en het bureau Kragten. Jarenlang zijn er al problemen als gevolg van trillingen in de Catharinastraat. Met name zwaar verkeer is hier verantwoordelijk voor. Oplossen van dit probleem is moeilijk, maar er gloort hoop.

Onderzoek
Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak aan aanliggende woningen, heeft de TU Delft en het bureau Kragten onderzoek gedaan naar de gesteldheid van de bodem onder de Catharinastraat. Wat nu blijkt, is dat deze behoorlijk instabiel is en er sprake is van een aardbreuk. De straat ligt precies op de rand van deze zogenoemde Schin op Geul-breuk. Tel daarbij de ondergrondse waterstromen, verstoringen als gevolg van rioleringen op en de uitkomst is een instabiele ondergrond.

Oplossingen
Oplossingen kunnen gezocht worden in de richting van een reconstructie. Bij putten en rioolsleuven zou er reconstructies kunnen plaatsvinden maar het weren van zwaar verkeer is volgens deskundigen de belangrijkste maatregel om verdere schade te voorkomen.

Randweg
Wethouder Verkeer, Gerard IJff, heeft goede hoop dat er een randweg gaat komen die de Catharinastraat gaat ontlasten. Een plan voor een randweg ligt er al lang. Om tot een randweg te komen, is er in het verleden al overleg geweest met de gemeente Beek die hieraan moet meewerken. Het plan begint nu steeds meer gestalte te krijgen en de wethouder verwacht dat de randweg niet meer zo lang op zich laat wachten.

Lees vorig bericht

Huisartsen maken zich zorgen: “Het wordt een heel nijpend verhaal”

Lees volgend bericht

BundeNuSamen ontvangt cheque voor muziekmiddagen