Huisartsen maken zich zorgen: “Het wordt een heel nijpend verhaal”

De huisartsen van Meerssen maken zich ernstig zorgen over de oplopende coronabesmettingen. Zo dreigt de zorg afgeschaald te worden wanneer er binnen de praktijk mensen besmet raken. “In de praktijk is dat tot nu toe niet nodig geweest. We hebben het wel heel erg druk, maar we kunnen het allemaal handelen. Maar als er assistenten of artsen ziek worden, zullen we moeten afschalen. Daar zijn we ook bang voor”, zegt huisarts Marianne van Oosterhout.

Eerdere piek
Op 2 oktober was er in de Stip in Meerssen een seniorenmiddag. Verschillende bezoekers zijn na die middag positief getest. Ook in zorgcentrum Beukeloord werden er bewoners besmet. Door beide uitbraken steeg het aantal coronabesmettingen in Meerssen snel. “We hebben veel mensen ziek gezien, verschillende mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat was een verrassing, we hadden het niet zien aankomen dat het zo snel terug zou komen”, aldus Van Oosterhout.

Vragen over vaccinatie
Bij de huisartsenpraktijk komen er veel vragen binnen over de vaccinaties. Zo is het voor verschillende mensen onduidelijk dat je alsnog besmet kan raken wanneer je gevaccineerd bent. “Dat is een groot misverstand, je kan alsnog besmet raken. En je kan ook andere besmetten. Daarom is het noodzakelijk om je te laten testen wanneer je klachten hebt”, vertelt arts Stan Kempinski.

Meer belangstelling voor griepprik
De afgelopen weken is gestart met het zetten van de griepprik. “We zien een veel grotere belangstelling”, zegt Kempinski. Er is bij de praktijk gezorgd dat er een doorstroom was van degenen die de prik moesten krijgen. Daardoor konden mensen zich ook houden aan de anderhalvemetermaatregel.

Afbellen
Op basisscholen zijn de afgelopen weken veel besmettingen vastgesteld. “Die zien we heel duidelijk. We merken dat de jeugd ouderen besmet en de ouderen besmetten de nog ouderen. Voor ons direct heeft dat ook gevolgen omdat onze assistenten kinderen hebben die ziek worden. Daardoor kunnen ze niet komen werken en moeten we mensen afbellen en zorg uitstellen. Heel vervelend”, aldus Kempinski

Oproep
Beide artsen verwachten dat de piek voorlopig nog niet voorbij is. Ze doen daarom een oproep aan mensen die nog niet gevaccineerd zijn. “De vaccinatiegraad is nog te laag om groepsimmuniteit te krijgen. Daarom bij twijfel, laat je alsjeblieft vaccineren. Er zijn weinig nadelen”, aldus Kempinski.

Nijpend
“Het grootste probleem is dat er een tekort is aan zorgpersoneel. Je ziet dat het stagneert”, vertelt Van Oosterhout. Ze doelt op het probleem van patiënten die te ziek zijn om naar huis te gaan, maar er te goed aan toe zijn om een ziekenhuis bed bezet te houden. Voor die patiënten is nu geen andere plek. “Het wordt een heel nijpend verhaal”, vertel Van Oosterhout. Kempinski doet daarom een oproep aan iedereen. “Houd afstand, draag een mondkapje waar dat nodig, was je handen, want dit is nog lang niet voorbij. In godsnaam, help ons een beetje daarmee.”

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 46-2021: Hoge aantal besmettingen, zorgen bij huisartsen & bomen

Lees volgend bericht

Onderzoek: grond onder Catharinastraat Ulestraten instabiel