RVU schaft AED aan na voorval met speler: ‘Bij hartstilstand de enige redding’

Voetbalclub RVU gaat een AED aanschaffen na het incident met een speler eind oktober. Toen zakte een speler van RVU tijdens een wedstrijd in elkaar. Hartveilig pleit ervoor dat iedere sportclub een AED in huis heeft. “Als iemand een hartstilstand krijgt, dan is voor die persoon eigenlijk maar één redding en dat is helpen met een AED”, vertelt Jock Hoofs van Hartveilig.

In elkaar gezakt
“Hij had een vragende blik in zijn ogen, hij zwaaide twee keer naar ons toe, om naar hem toe te komen”, vertelt Hay Dolmans van RVU over de speler die in elkaar zakte. “Onmiddellijk daarna greep hij naar zijn linker borststreek, toen klapte hij door zijn knieën. Hij zakte in elkaar.” De medespelers schoten onmiddellijk te hulp. Dolmans belde 112. “Fabio is twee keer buiten bewustzijn geweest. Later vertelde hij dat hij zich niks kon herinneren van het incident”, aldus Dolmans.

Op hol geslagen
Op dit moment is de dichtstbijzijnde AED op de Klinkeberg, ongeveer 400 meter van het RVU-terrein. “Het hart staat niet stil, maar is eigenlijk op hol geslagen. (..) hoe langer je wacht, hoe slechter de prognose wordt. De kans dat iemand dat overleeft, zakt iedere minuut met 10 procent”, vertelt Jock Hoofs van Hartveilig.

Cursus
Bij RVU hebben zich al een aantal leden gemeld die een cursus willen volgen voor het gebruik van een AED. Fabio, de speler die in elkaar zakte, maakt het goed. Hij is alweer begonnen met trainen.

Lees vorig bericht

Allegria verplaatst adventsconcert naar kerk in Rothem

Lees volgend bericht

Kerst In voor 50 plussers van Rothem en Weert geannuleerd