Rijkswaterstaat: verstopte Geulduiker in 2022 weer schoon

De werkzaamheden aan de verstopte Geulduiker in Bunde zijn in 2022 klaar. Dat meldt Rijkswaterstaat. De werkzaamheden duren langer dan gedacht doordat de waterafvoer van de Geul iets hoger is. Een duiker is een watertunnel. Tijdens het hoogwater in juli zijn de vijf duikers verstopt geraakt. Er is hout, slib en ander afval in vast komen te zitten. Vier van de vijf duikers zijn bijna schoon.

Klei
Om de laatste duiker schoon te maken heeft de aannemer een soort werkeiland gemaakt. Dit eiland is gebouwd op een laag klei. Door de hogere afvoer van de Geul is de kleilaag weggespoeld. Daardoor kunnen de werkzaamheden pas hervat worden als de Geul voldoende gedaald is.

Hout
In het diepste deel van vier duikers in de tunnel zit nog een laag slip die verwijderd moet worden. De vijfde duiker ligt vol met hout. Op het gebouwde eiland staan minigravers die het hout in de duiker gaan verwijderen. De Geulduiker zorgt ervoor dat het water van de Geul onder het Julianakanaal doorstroomt richting de Maas.

Lees vorig bericht

Stuur een Kerstkaartje naar Aaldert Weerman alias Alewietsj

Lees volgend bericht

Jan Gulikers gekozen tot lijsttrekker BRUG-M