Deze projecten zijn in de maak om wateroverlast tegen te gaan

Meerssen staat aan de vooravond van een grote operatie om de wateroverlast in de gemeente te beperken. Zo komen er op verschillende plaatsen nieuwe buffers en speciale riolen. Volgens wethouder IJff kan het project mogelijk tien jaar duren voordat Meerssen optimaal beschermd is tegen het water. In de artikelenreeks ‘de strijd tegen het water’ leggen we verschillende onderwerpen uit. Deze keer: welke projecten staan op de planning?

Voorkomen
Na het hoogwater in juli 2021 en de hevige wateroverlast eind juni, leeft de vraag bij de inwoners: ‘Hoe gaan we dit voorkomen?’ Wethouder Gerard IJff: “Volledig voorkomen kan niet, wateroverlast beperken wel.” De eerste projecten om wateroverlast bij hevige hoosbuien te voorkomen, liggen er. De gemeente is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de riolering en sommige buffers. Projecten voor de Geul, de Maas en het Julianakanaal zijn onder gebracht bij Rijkswaterstaat en het Waterschap.

  1. Pletsmolen
    Door onder meer het heuvelachtige gebied in Meerssen, is de aanpak van wateroverlast lastig. Bij regen stroomt het water de heuvels af. Er wordt daarom gewerkt aan nieuwe buffers. “Een soort badkuip”, aldus wethouder IJff. Op dit moment ligt er al een buffer bij de Visweg. Er ligt ook een plan bij de gemeenteraad voor een buffer bij Aan de Pletsmolen. Dat gebied en ook de Humcoverstraat wordt iedere keer zwaar getroffen bij wateroverlast. Bij de Pletsmolen stroomt de Watervalderbeek ondergronds de bebouwde kom binnen. Wethouder IJff noemde tijdens een vergadering met de gemeenteraad, januari als startmoment voor de aanleg van de buffer.

2. Doorloop riolering in Bunde
Bunde is zowel tijdens de wateroverlast op 29 juni, als tijdens de overstroming van de Geul flink getroffen. Verschillende inwoners klopte bij wethouder IJff aan met de vraag of er eens gekeken kan worden naar de riolering in de kern. Daarop werd besloten om de riolering van Bunde te gaan doorlopen. “We gaan kijken waar de knelpunten zitten”, zegt IJff. Maar dat is niet het enige wat er gaat gebeuren. Tijden de hoosbui eind juni kwam het station bij Bunde volledig onder water te staan. Er gaat daarom onderzocht worden waar de problemen zitten bij het spoor.

3. Blauwe Ader
De blauwe ader, zo wordt het project genoemd. Het project houdt in dat er een speciaal riool voor regenwater komt. Het water komt uiteindelijk in de Geul. “Maar dan moet het wel in de Geul terecht zien te komen”, aldus IJff. “Als de Geul op dat moment hoog staat, moeten we het ergens anders zien te bergen. Dat zijn vragen waar we nu mee worstelen.” In 2022 zal er gestart worden met het project. Verschillende straten in Meerssen komen dan aanbod. Dit project duurt tot zeker 2024.

4. Sint Catharinastraat
Bij de Sint Catharinastraat in Ulestraten zijn er ook problemen met het water. Tijdens een recent onderzoek is er gekeken naar de grond onder de straat. Er is ook onderzoek gedaan naar oplossingen voor problemen met betrekking tot wateroverlast. “Aan de ene kant het plateau waar het vliegveld ligt, aan de andere kant de heuvels. Al het water komt naar de Catharinstraat toe”, zegt wethouder IJff. In de omgeving van de straat komt een nieuwe regenwaterbuffer en wordt er ook hier een speciaal riool, ook wel hemelwaterriool genoemd, aangelegd.

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 48-2021: tienjarige operatie, daling & fietspad verdwenen

Lees volgend bericht

Kerstviering ZijActief Moorveld afgelast