Vleermuizen in overgebleven muur: sloop pas in augustus volgend jaar

Het oude MAVO-gebouw aan de Proost de Beaufortstraat kan pas in augustus 2022 volledig worden gesloopt vanwege vleermuizen in het pand. Eerder was al duidelijk dat de overgebleven muur moest blijven staan vanwege het beschermde dier. De gemeente gaat nu vleermuiskasten plaatsen rond de resterende muur. Als de kasten worden geplaatst moet er tot april 2022 worden gewacht, omdat de vleermuizen nu hun winterslaap houden. Daarna moet er nog drie maanden worden gewacht om de vleermuizen tijd te geven om te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen.

Ontheffing
In januari 2020 bleek uit ecologisch onderzoek dat het oude gebouw van de Gerberga MAVO zowel de winter-, zomer- als kraamverblijf was van de dwergvleermuis. Maar mogelijk ook voor de vleermuissoort laatvlieger. Beide soorten zijn beschermd in Nederland. Hierdoor was het niet mogelijk om het hele gebouw te slopen. De gemeente vroeg aan de provincie een ontheffing zodat het hele gebouw gesloopt kon worden. Het gebouw kon door de aanwezige vleermuizen niet helemaal gesloopt worden waardoor een deel van de muur is blijven staan.

Winterslaap
De gemeente is vervolgens gaan kijken wat alternatieve mogelijkheden zijn voor dit probleem. Uit nieuw onderzoek blijkt dat alleen nog de dwergvleermuis gebruikt maakt van de muur. De gemeente gaat daarom op palen vleermuiskasten plaatsen. Als dit nieuwe onderkomen is gemaakt gaat de sloop van de rest van het pand plaatsvinden. Hiervoor moet eerst gewacht worden tot april 2022, omdat de vleermuizen sinds oktober in winterslaap zijn. Omdat de vleermuizen pas in april kunnen verhuizen naar hun speciale kasten, moet hiervoor tijd worden ingeruimd. Zeker drie maanden wachten hebben ecologen de gemeente geadviseerd. Dit zou betekenen dat eind juni de sloop mag plaatsvinden, maar de ecoloog van de gemeente heeft geadviseerd om pas halverwege augustus te gaan slopen. Dit zou de meest gunstige tijd zijn.

Extra kosten
De kosten voor de ecologische hulp, de ontheffing en de plaatsing van vleermuiskasten zijn ruim 10.000 euro. De sloopkosten zullen nog ruim 28.000 euro bedragen. Daardoor is er 2200 euro te weinig begroot. De gemeente gaat het tekort meenemen in de volgende schets van de begroting.

Lees vorig bericht

Alliantie Tegen Uitbreiding MAA noemt uitkomsten kostenbatenanalyse een farce

Lees volgend bericht

Coronabesmettingen dalen verder: 236 mensen positief getest