Waarom is de beschermingsnorm in het Heuvelland lager dan in de rest van Limburg?

“Een klap in het gezicht van de gedupeerden van de watersnood”, zo noemt wethouder Gerard IJff de beslissing om de beschermingsnorm in het Heuvelland lager te houden dan in de rest van de provincie. IJff is het er niet mee eens dat er is afgesproken dat er overal in de provincie een beschermingsnorm geldt van 1 op 100 jaar, behalve in het Heuvelland. In de artikelenreeks ‘de strijd tegen het water’ lichten we iedere keer een ander onderwerp uit. Deze keer: ‘waarom is de beschermingsnorm in het Heuvelland lager dan in de rest van Limburg?

Pleidooi
Eerst: wat is een beschermingsnorm? Een beschermingsnorm wil zeggen dat er een risico is afgesproken wat acceptabel is. In Noord- en Midden-Limburg is afgesproken dat een overstroming 1 keer in de 100 jaar acceptabel is. Er worden daarom in die delen van de provincie voldoende maatregelen genomen om aan die norm te voldoen. In het Heuvelland is afgesproken dat 1 keer in de 25 jaar voldoet. IJff vindt dat onacceptabel. Namens zes gemeenten in Zuid-Limburg heeft hij een pleidooi gehouden om de beschermingsnorm omhoog te halen.

Mogelijkheden
Volgens gedeputeerde Lia Roefs is een hogere beschermingsnorm veel te duur. “Het kost niet alleen veel geld voor het Rijk, maar ook voor de gemeenten”, aldus Roefs. IJff is het hiermee eens, maar ziet toch opties. “Dit is niet op korte termijn te realiseren, maar er zijn wel mogelijkheden. Ik draai het om: het doel moet je formuleren, de weg daarnaartoe daarna. De provincie draait het om en zegt uit pragmatische overwegingen is 1 op 25 haalbaar en we zetten dat als doel neer, ik ben dat niet met hun eens”,aldus IJff.

Lees vorig bericht

Stella Maris College donderdag weer open

Lees volgend bericht

Fietspad plotseling verdwenen: ‘Je wilt geen fietsers op een industrieterrein’