Dit is waarom wateroverlast in Meerssen zo complex is

De overlast die afgelopen zomer werd veroorzaakt door het water, kan volgens wethouder IJff niet worden voorkomen. Dat komt door het complexe watersysteem dat Meerssen heeft. Dit is mede te wijten aan enkele geografische aspecten in onze regio, die een negatieve werking hebben op het reguleren van het water.

  1. Heuvels
    Het Limburgse heuvellandschap speelt een grote rol in de complexiteit van het watersysteem in Meerssen, omdat het water vanaf de heuvels hard naar beneden stroomt en zijn weg zoekt. Hierdoor wordt het een stuk complexer om het water geleidelijk af te kunnen voeren. Er gaat gekeken worden om het water in de heuvels op te vangen. Bijvoorbeeld door waterbuffers.

2. Grond
Daarnaast bestaat de Meerssense ondergrond uit löss. Dit is een kleisoort die het water moeilijk door de grond kan laten infiltreren. Het gevolg hiervan is dat het water alleen via rioleringen en de weg afgevoerd kan worden.

3. Kanaal
Ook het Julianakanaal vormt een probleem. Bij een overstroming kan het water niet naar de Maas doordat het Julianakanaal er tussen ligt. Water-stop.nu, een Meerssense organisatie die een volgende watersnood wil voorkomen, haalde een ander probleem bij het Kanaal aan. Ter hoogte van Brommelen is volgens hun een laag grond weggehaald en vervangen door klei. Daardoor kan grondwater vanuit het Bunderbos niet verder en komt het bij Brommelen en Westbroek omhoog.

Overlast verminderen
Door deze ingewikkelde aspecten is het onmogelijk om een situatie zoals die van afgelopen zomer te voorkomen. De gemeente heeft wel al concrete plannen om de overlast te kunnen verminderen.

Lees vorig bericht

Rijkswaterstaat kapt bomen Julianakanaal die luchtwegklachten kunnen veroorzaken

Lees volgend bericht

Kerstconcert Meerssens Mannekoor verschoven naar volgend jaar