Roze pelikaan gespot in Proosdijpark Meerssen: ‘Het is toch wel bijzonder’

Een roze pelikaan is donderdag gespot in het Proosdijpark van Meerssen. De vogel komt niet in het wild voor in Nederland. Of de vogel ergens is ontsnapt of afgedwaald, is nog niet duidelijk. Volgens Geco Visscher van Vogelwacht Limburg is het aannemelijk dat de vogel is ontsnapt. De pelikaan vliegt normaal in Zuid-Europa, Afrika, West- en Centraal-Azië en India. “Het is toch wel bijzonder”, vertelt Bert Merk van vogelwerkgroep Meerssen.

Ontsnapt of verdwaald?
Geco Visscher van Vogelwacht Limburg vermoedt dat de roze pelikaan is ontsnapt. “In Zeeland is twee jaar geleden ook een roze pelikaan gespot. Die is toen uit gevangenschap ontsnapt. Het is mogelijk dat de vogel al twee jaar rond vliegt in Nederland en België.” Er is ook nog de mogelijkheid dat de pelikaan is verdwaald, al is die kans veel kleiner. Volgens de Dutch Birding Association is er tussen 1975 en 2021 tien keer een roze pelikaan waargenomen die niet ontsnapt is uit gevangenschap. Vaak is de vogel dan afgedwaald naar Nederland. De roze pelikaan dwaalt vaker af in de richting van Duitsland.

Gespot
De pelikaan is woensdag in Elsloo gespot. “Ik heb daar toen foto’s gemaakt”, vertelt Merk. “Daarna is die naar Valkenburg gegaan.” Volgens Merk komt de vogel uit Eupen in België. “De vogel is niet geringd. Normaal zijn dit soort vogels die in gevangenschap leven dat wel”, zegt Merk.

Maas
Bert Merk verwacht dat de watervogel nog een tijdje in de buurt rondvliegt. Pelikanen eten voornamelijk vis.”Waarschijnlijk haalt de pelikaan die uit de Maas”, vertelt Visscher.

Lees vorig bericht

Archief gemeente niet in orde, papieren zonder verklaring vernietigd

Lees volgend bericht

College blij met extra geld voor aanpak zijrivieren Maas