Burgemeester: ‘Wateroverlast toonde veerkrachtige samenleving’

Burgemeester Clermonts staat tijdens haar nieuwjaarstoespraak uitgebreid stil bij de watersnood in juli. Ook komt corona, de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en de feestelijke mijlpalen van 2022 aan bod. Normaal gesproken houdt de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een toespraak, maar vanwege de coronamaatregelen kan de receptie niet doorgaan. De burgemeester houdt daarom – net als vorig jaar – een toespraak via Meer Vandaag.

Bekijk de gehele toespraak

Psychisch leed
De burgemeester begint de toespraak met de watersnood. “Na een venijnige eerste editie met aanhoudend en extreem noodweer eind juni, kwam twee weken later de echte ramp. (…) Nog lang niet iedereen heeft kerst 2021 in zijn eigen huis kunnen vieren, nog lang niet alle schade is hersteld, nog lang niet alle verzekeringskwesties zijn afgehandeld en het psychisch leed dat velen helaas nog hebben, heelt maar langzaam”, aldus de burgemeester tijdens de toespraak.

Omzien naar elkaar
“Geregeld komen er nog berichten over mensen die hulp nodig hebben, maar de weg niet weten of nog niet aan de bel hebben getrokken”, zegt de burgemeester “We proberen ze te helpen. Nog voordat het motto van Rutte 4 bekend was deed Meerssen dat al: omzien naar elkaar.”

Samenleving
Volgens burgemeester Clermonts heeft de ramp ook veel goeds in de samenleving naar boven gebracht. “Er kwam ongelofelijk veel hulp op de been. Niet alleen van de professionals, maar ook van familie, kennissen, vrienden en bekenden, zelfs van talloze onbekenden”, zegt de burgemeester. “Meerssen telt helaas meerdere plekken waar het water heeft huisgehouden, maar daar, en in alle andere kernen, heb ik gemerkt dat we niet alleen een gemeente en gemeenschap vormen, maar vooral ook één samenleving. Een veerkrachtige samenleving”, aldus Clermonts.

Lockdown
Ook de coronamaatregelen komen tijdens de nieuwjaarstoespraak aan bod. “Een vierde golf heeft ook Meerssen niet onberoerd gelaten”, zegt burgemeester Clermonts. “Hopelijk zijn de recente maatregelen waaronder een stevige lockdown, voldoende om het tij te keren. Jammer dat een bezoek van onze nieuwe gouverneur aan Meerssen in de kerstweek, om er met getroffenen van de waterramp te spreken, niet door kon gaan.”

Feest
Komend jaar zijn er veel feestelijke mijlpalen. Zo is het in 2022, 40 jaar geleden dat de gemeente herindeelde. Verder is het 800 jaar geleden dat het brandwonder plaatsvond in de kerk aan de markt. Volgend jaar is het ook 125 jaar geleden dat Charles Eyck werd geboren. “Ik hoop van ganser harte dat we belangrijke en feestelijke mijlpalen in 2022 uitbundiger kunnen vieren”, zegt Clermonts. “Dat hebben we nodig. Dat is onze brandstof om verder te gaan, om nieuwe energie te tanken.”

Stemrecht
In 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. “Ik heb eens geteld: sinds Meerssen in zijn huidige vorm is ontstaan bij de herindeling van 1982, gaan we voor de elfde keer naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen. Laat het nu alvast gezegd zijn: we hebben stemrécht, geen opkomstplicht, maar zie het als uw burgerplicht uw stem uit te brengen. Ik zie er naar uit met een nieuwe raad aan de slag te gaan en dan graag tijdens echte fysieke vergaderingen”, aldus de burgemeester.

Mans
De burgemeester stond ook stil bij het overlijden van oud-burgemeester Jan Mans. De oud-burgemeester is begin 2021 op 80 jarige leeftijd overleden. Dit jaar werd de eerste boom van het herdenkingsbos geplant als herinnering aan Mans.

Lees vorig bericht

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Clermonts

Lees volgend bericht

Wel vuurwerk, maar geen bekeuringen uitgedeeld