40 jaar Groot-Meerssen: van vlag tot ambtsketen, alles moest nieuw

Het college van burgemeester en wethouder in 1982

Het is veertig jaar geleden dat de huidige gemeente Meerssen is ontstaan. Op 1 januari 1982 herindeelde de gemeenten Bunde, Geulle, Ulestraten en Meerssen tot één gemeente. Anny Mans was destijds bestuurssecretaris. “Het was een enorme operatie. Vier gemeentehuizen, vier besturen, vier burgemeesters moesten samen”, vertelt ze. “Ook het personeel moest opnieuw worden ingedeeld. Er werden gesprekken gevoerd, met elke ambtenaar apart. En die kregen een nieuwe functie. Soms was dat vervelend voor sommigen mensen want je kan niet vier afdelingshoofden hebben.”

Afdelingen
Van de vier gemeentehuizen bleven er twee over. Het gemeentehuis in Bunde en in Meerssen. “In Meerssen werd het bestuur ondergebracht. In Bunde werden de andere afdelingen gehuisvest”, vertelt Anny Mans. Van de vier gemeenten gingen alle burgemeester stoppen of naar een andere gemeente. Jan Mans werd de nieuwe burgemeester van de gemeente Meerssen.

Plezier
De wethouders Giesen, Cortenraad, Kusters en Pinxt vormden samen met Jan Mans het nieuwe college van burgemeester en wethouders. “Ik heb eerder lang bij de gemeente Ulestraten gewerkt. Ik kende iedereen en je wist meteen waarvoor iemand kwam. Ik vond het jammer om daar weg te gaan en naar Meerssen te komen. Maar uiteindelijk heb ik er toch met veel plezier gewerkt”, vertelt Mans.

Ambtsketen
Bij de nieuwe gemeenten kwamen ook veel zaken kijken. Er moest een nieuwe vlag en een nieuw gemeentewapen worden ontworpen. Ook moest er een nieuwe ambtsketen worden gemaakt. “In de keten zijn de vier oude gemeentewapens van de gemeenten opgenomen. Dat vind ik wel speciaal”, vertelt Anny Mans.

Lees vorig bericht

Meer Sportief week 1-2022: WK-darts, van binnen naar buiten & meisjesvoetbal

Lees volgend bericht

Savelbergbank geplaatst bij ingang Herdenkingsbos