Meerssen koploper in opstappen wethouders

In de afgelopen acht jaar zijn er elf Meerssense wethouders vanwege politieke redenen opgestapt en daarmee is Meerssen koploper van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Pointer van KRO-NCRV samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam. Het vak van wethouder wordt volgens de Wethoudersvereniging te zwaar en er moeten meer wethouders komen. Zij pleit daarom voor het afschaffen van het maximumaantal wethouders per gemeente.

Opgestapte wethouders
Volgens Meer Vandaag heeft Meerssen sinds 2012 elf verschillende wethouders gehad die in totaal vijftien keer zijn opgestapt zowel om politieke als privéredenen. Het gaat om wethouders Guido Houben, Jan Gulikers, Maureen Gubbels, Désirée Cortenraede, Giel Dolmans, Jo Dejong, Rein Dupont, Eugene Glimmerveen, Jacques Giesen, Marly Heusschen en Paul Sanders. Opvallend is dat Houben, Sanders en Gulikers beiden twee keer zijn opgestapt en Gubbels vertrok zelfs drie keer als wethouder.

Coalitiebreuken
Het gros van de opgestapte wethouders deed dat vanwege een coalitiebreuk. In 2013 was dat het geval na de politieke crisis rondom Jo Dejong.  In 2015 volgt een coalitiebreuk omdat er een vertrouwenscrisis was ontstaan binnen de coalitie. In 2020 stappen alle wethouders op nadat de gemeenteraad koos om niet te herindelen. Ze zagen geen uitweg meer omdat de gemeente met grote tekorten kampte. Uiteindelijk leidde dit tot een coalitiebreuk.

Wachtgeld
Na het vertrek heeft een wethouder recht op wachtgeld. Over de jaren 2013 tot en met 2016 is er een bedrag van € 820.265,37 euro aan wachtgeld uitgekeerd aan acht oud-wethouders en één oud-burgemeester. Dit bedrag is de daaropvolgende jaren, door het opstappen van wethouders, nog opgelopen.

Lees vorig bericht

Ontmoetingspunt De Ketel

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 8-2022: vastelaovend losgebarsten, Bokkerieërs verbaasd & koploper