Stolpersteine worden op 23 april gelegd

Op zaterdag 23 april worden, namens kunstenaar Gunter Demnig*, op verzoek van de Werkgroep Stolpersteine bij zeven adressen in de gemeente Meerssen zestien Stolpersteine, (struikelstenen) gelegd. Door het leggen van de Stolpersteine wordt erbij stil gestaan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit de gemeente Meerssen medeburgers door de Nazi’s zijn afgevoerd en vermoord. Dit gebeurde omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van Nederland keerden.

16 stenen
In de huidige gemeente Meerssen waren dat Guido Droitcourt, Frans Henderson, Salomon Zeligman (Sint Josephstraat), Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman, Henri Schepers, Salomon Zeligman (Markt), Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeannette Zeligman, Johannes van Hees, en Bertha Zeligman. Ook worden Stolpersteine gelegd voor Albert Zeligman, Eva Zeligman-Wolff en Joseph Zeligman. Zij overleefden de oorlog en worden op deze manier symbolisch met hun gezinsleden herenigd.

Start in Geulle
Vanaf 11:00 uur begint elk half uur een korte plechtigheid, achtereenvolgens bij Heirweg 2 in Geulle, Weert 47 in Weert, St. Josephstraat 5, Beekstraat 22a, Markt 30, Kruisstraat 8 en Humcoverstraat 74 in Meerssen. Muzikale bijdragen aan de ceremonies leveren leden van harmonie St. Caecilia, Fanfare St. Martinus, Rothems harmonie, Meerssens Mannenkoor en Fanfare Concordia. Leerlingen van de basisscholen Ondersteboven, de Lindegaerd, de Wereldster en het Stella Mariscollege lezen gedichten voor en leggen bloemen.

Nabestaanden
Voor zover nu bekend is zullen ook nabestaanden aanwezig zijn. Dat zijn Frans Engelen (Frans Henderson), Leon Weijl (familie Zeligman St. Josephstraat en Bertha Zeligman Humcoverstraat), Jo Schepers (Henri Scheepers), Fred Zeligman en kinderen (familie Zeligman Markt en Bertha Zeligman) en Mevrouw van Hees-Smeets (Johannes van Hees).

Expositie en brochure
Ter gelegenheid van de het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Meerssen verschijnt een brochure met de titel: “En dan ……. hoor je er niet meer bij.” Daarin informatie over de omstandigheden waarin de slachtoffers werden afgevoerd en om het leven gebracht, dan wel de oorlog overleefden. Ook is er van zaterdag 23 april tot 5 mei in het Erfgoedhuis aan de Markt in Meerssen (ingang gemeentehuis) een expositie die dezelfde titel heeft als de brochure. De brochure zal vanaf dan onder andere te koop zijn aan de balie van het gemeentehuis, bij Drukkerij Maenen en bij de expositie in het Erfgoedhuis.

Lees vorig bericht

Verkiezingsbord van het CDA beklad

Lees volgend bericht

Speeltuin Sint Joseph zoekt jongens en meisjes 16+ als toezichthouders