Lezingencyclus ‘De geschiedenis van Oekraïne in Midden-Europa’

Stock foto

Ruslanddeskundige Peter van Nunen geeft vanaf donderdag 17 maart in de Bibliotheek in Meerssen, zes donderdagen, een lezingencyclus over de complexe geschiedenis van Midden-Europa met als kerngebied Oekraïne. Kyjiv, Odesa, Brody, Lviv, Tsjernivtsi, Oekraïnse steden met een rijke en veelal tragische geschiedenis die langs grillige geografische lijnen loopt. 

Paalgebied
Midden-Europa was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjet-Unie, van nazi-Duitsland en van de landen die uit de puinhoop van de Sovjet-Unie ontstonden. Het is de regio die nagenoeg samenvalt met het “paalgebied”, het vestigingsgebied in het Russische Rijk waar het joden was toegestaan zich permanent te vestigen. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking.

In de tang genomen
Juist die regio werd in de twintigste eeuw door het fascisme en het communisme in de tang genomen. Oekraïne en de belendende gebieden werden de proeftuin waar twee dictators hun ideologieën zaaiden en de bevolking de catastrofale oogst moest binnenhalen. In de periode tussen 1932 en 1945 kwamen hier veertien miljoen mensen om het leven, burgers wel te verstaan, de miljoenen soldaten zijn hier niet meegeteld.

Welkom
De Bibliotheek heet belangstellenden welkom op een zoektocht naar Oekraïne en naar het Europa dat niet langer achter een onoverkomelijke muur en een ijzeren gordijn ligt. Welkom bij een cursus die gaat over het verleden, maar meer nog een verkenning is van het heden met een blik op de toekomst.

Vooraf aanmelden
De lezingen over de Oekraïne zijn op de donderdagen 17, 24, 31 maart, en 7, 14, 21 april van 19:30 uur tot 21:30 uur in de Bibliotheek. Aan de cyclus zijn kosten verbonden, zie www.bibliotheekmeerssen.nl  en vooraf aanmelden via info@bibliotheekmeerssen.nl of 043-3642411.

Lees vorig bericht

Kijk terug: alle onbekende op de lijst

Lees volgend bericht

Gemeenten Beek en Meerssen tekenen convenant aanleg glasvezel met DELTA Fiber Netwerk