Coalitiepartijen willen doorstart maken, BRUG-M wil coalitie met Lokaal DNA onderzoeken

Coalitiepartijen CDA en KIJK!!! staan open voor een doorstart van de huidige coalitie met Lokaal DNA. Dat werd duidelijk tijdens de start van de coalitievorming maandagavond. Tijdens de vergadering werd ook geopperd om een coalitie van BRUG-M en Lokaal DNA te onderzoeken, de twee partijen die winst boekten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Bekijk deze video waarin wordt uitgelegd hoe een coalitie wordt gevormd:

Verbazing
Bjorn Molling voorman van Lokaal DNA opende de vergadering. Hij wil dat er de komende vier jaar een stabiel bestuur komt. “De laatste keer dat een bestuur vier jaar lang bleef zitten was tussen 2002 en 2006, dat is bijna 20 jaar geleden”, vertelde Molling. Bij BRUG-M werd met verbazing gekeken naar de uitspraken van Molling over de mogelijke coalities. Hij vertelde dat Lokaal DNA de koers van de huidige coalitie wil doorzetten. “Is deze bijeenkomst een schijnvertoning?”, vroeg Tiny Gorissen van BRUG-M zich af.

Lees ook: Dit zijn opties voor de nieuwe coalities

Coalitie van winnaars
Jan Gulikers, voorman van de partij, legde uit dat de huidige coalitie stemmen verloor. De partij wil daarom dat er eerst wordt ingezet op een coalitie van BRUG-M en Lokaal DNA, de twee winnaars van de verkiezingen. Hij erkende dat de partijen verschillen op een aantal vlakken. Bijvoorbeeld over de toekomst van Meerssen, BRUG-M wil herindelen en Lokaal DNA wil dat voorlopig niet. “Daarnaast zet BRUG-M niet in op het pleasen van de achterban”, verwoordde Tiny Gorissen van BRUG-M. De partij ziet ook overeenkomsten op het gebied van wonen, duurzaamheid en het versterken van de kernen. Luc Volders van PGM het Origineel ziet een coalitie tussen de twee partijen niet zitten. “Ze staan recht tegenover elkaar. Steek daar geen tijd in”, legde Volders uit.

Voorkeur huidige coalitie
Agnes Jonkhout van het CDA verwees ook naar een coalitie van BRUG-M en Lokaal DNA. “We kunnen ons indenken dat er eerst wordt gekeken naar een coalitie van de winnaars. (…) Wij hebben een voorkeur voor de voortgang van de huidige coalitie.” Ook KIJK!!! ziet dat zitten. “Naar ons inziens is het een duidelijk signaal van de kiezer dat de huidige koers doormoet.”

Sterke oppositie
Bjorn Molling, voorman van Lokaal DNA, sloot de bijeenkomst af. “Er is veel steun voor de doorstart van een coalitie. (…) Maar een stabiel bestuur betekent ook een sterke oppositie.”

Lees vorig bericht

Twee avonden raadsvergadering op Meer Vandaag

Lees volgend bericht

Open dagen Landschapsbegraafplaats Ulestraten