Gedupeerden overstroming moedeloos: ‘Regels schadevergoeding te streng’

De gedupeerden van de watersnood in juli 2021 worden moedeloos van de compensatieregeling. Kris Föster heeft een actie opgestart en roept de Tweede Kamer op om ruimhartiger te compenseren. Van de schade die Föster zelf indiende bij de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) kreeg hij 5 procent uitbetaald. “Als je zegt dat je ruimhartig gaat vergoeden en de gedupeerden zien dat dan als aalmoes, dan is dat gewoon scheef”, vertelt Föster.

Ruimhartig
De regels zijn te streng, zeggen de actievoerders. “Heel veel mensen krijgen maar heel weinig of helemaal niks. Dat is niet de bedoeling.” Ook Antoinne Penne diende een verzoek in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die organisatie gaat over de Wts. Penne: “Ik had gehoopt dat ze de schade in de tuin zouden vergoeden. Omdat beloofd was door de minister-president dat ze tot een 90 procent vergoeding zouden komen van de verzekering en van de Wts. Het resultaat is een vergoeding van 45 procent.”

Wat valt niet onder de Wts
Na de overstroming kondigde het kabinet aan dat de Wet tegmoetkoming schade bij rampen in werking ging treden. Daardoor konden gedupeerden een tegemoetkoming krijgen voor de schade. Maar niet alle schade viel hieronder. De RVO schrijft hierover:
– De WTS is er ‘alleen’ voor materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. De regeling is dus geen aanvulling op de verzekering.
– De WTS is een tegemoetkoming in de schade en vergoedt niet alle schade.
– De WTS is bedoeld voor de zogenoemde primaire woonfunctie. Schade aan de tuin (inclusief een eventueel in de tuin gelegen chalet of berging en bijvoorbeeld aanwezig tuinmeubilair) valt niet onder de WTS. De enige uitzondering hierop is schade aan personenauto’s (schade aan andere vervoersmiddelen zoals scooters, campers en (motor)fietsen valt niet onder de WTS).

Maanden verder
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er ruimhartiger wordt gecompenseerd. De definitieve beslissing hierover wordt later genomen. “De politiek moet eens leren om na te komen wat ze beloven”, zegt Penne. “Niemand had gedacht dat het zo lang zou duren. We zijn nu maanden verder na de ramp. Wij zijn best ver met de verbouwing, maar ik weet dat er nog bewoners zijn die moeten beginnen”, vertelt Föster.

Lees vorig bericht

Lokaal DNA, KIJK!!! en CDA gaan verder onderhandelen over coalitie

Lees volgend bericht

NU LIVE: Afscheid oude gemeenteraad