Houten huis afgebroken na watersnood: ‘Er komt iets nieuws en ik blijf’

Foto: Saskia Jansma

Het huis van Saskia Jansma uit Geulle is volledig gesloopt na de watersnood in 2021. De woning die gemaakt was van hout, was niet meer te redden, vertelt ze. “Op gegeven moment is er een constructeur langs geweest. Die heeft gekeken wat de stand van zaken was. Toen bleek dat sandwichpanelen helemaal volgezogen was met water. Die constructie was niet meer veilig.” Een oplossing voor dit probleem was erg ingewikkeld. “Toen hebben ze gezegd: slopen, dat is beter.”

Afzien
Jansma woont samen met haar drie kinderen in een containerwoning. Daarvoor werden de containers gebruikt als GGD-testlocatie, maar een aantal maanden na de watersnood kwamen de containers naar Geulle. “Ik denk dat ik bijna twee jaar in een container ga zitten.” En dat is niet altijd even gemakkelijk. “In de zomer kunnen de ramen open, maar in de winter is echt wel afzien.” 

Bouwpeil
Totdat er een nieuwe woning komt staat er nog veel werk voor de boeg. Zo wil Jansma dat het nieuwe huis hoger komt te liggen. “Ik wil mijn bouwpeil verhogen. Mijn buren liggen al veel hoger dan ik. Het is de vraag of dat bekostigd gaat worden door de verzekering. Daar had ik ook de gemeente voor nodig. Maar het loopt allemaal een beetje stroef met de vergunning. Het is op zich wel rond nu, maar er zijn nog wel wat puzzelstukjes te leggen.” Het lijkt erop dat Jansma dat geld nu zelf moet gaan neerleggen. “Dat geld gaat ook weer ergens van af, bijvoorbeeld van de schilder of de stukadoor.”

Foto: Saskia Jansma

Impact
Na de overstromingen in juli was het lange tijd onduidelijk wat er met het houten huis ging gebeuren. In oktober kreeg Jansma te horen dat het gesloopt ging worden. De impact van het hele verhaal is bij haar niet binnengekomen. “Ik heb het een beetje voor me uitgeschoven. Die klap komt later wel. Het is nu echt blik op oneindig.”

Poster
Het nieuwe huis begint steeds meer vorm te krijgen. “Het is iets heel moois, ik heb mijn best gedaan.” Totdat er nieuw huis staat, ligt de plek van de oude woning er verlaten bij. “Mensen die langslopen vragen wel eens: stond hier nou een huis? Toen heb ik een poster opgehangen van het oude huis.” Ze heeft niet overwogen om te vertrekken. “Ik beloof: er komt iets nieuws en ik blijf”, vertelt ze stellig.

Lees vorig bericht

Helft van eenmalige energietoeslag wordt nu al uitgekeerd

Lees volgend bericht

Lezing bibliotheek ‘Een overlijden, en dan?’