Inwoners Gansbeek kijken met dubbel gevoel naar vluchtelingenopvang

De negen inwoners die anti-kraak wonen in De Gansbeek in Meerssen zijn teleurgesteld dat ze moeten vertrekken. Vorige week werd bekend dat in het oude schoolgebouw De Gansbeek 40 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. De inwoners die in de oude basisschool wonen moet hun spullen pakken.

Nieuwe locatie
“Het voelt een beetje dubbel om tegen ze te zeggen dat ze weg moeten”, vertelt burgemeester Mirjam Clermonts. “Maar Ad hoc [de organisatie die de anti-kraak bewoners huisvest, red.] heeft ons verzekerd dat de bewoners een nieuwe locatie krijgen.”

Huurprijzen
Milou, een van de bewoners van de Gansbeek, gaat naar een gebouw in Vilt. “Maar ook daar is de vraag hoelang ik kan blijven vanwege de oorlog in Oekraïne. Dus dat is allemaal onzeker.” Milou vindt de actie dubbel. Ze begrijpt dat er opvang voor de Oekraïeners moet worden geregeld. “Maar de huidige woningmarkt maakt het niet makkelijk om voor jonge mensen een woning te vinden. De huurprijzen zijn heel erg hoog.”

Over de vluchtelingenopvang
De Gansbeek moet eerst nog gedeeltelijk worden verbouwd. Op 10 mei moeten de bewoners weg zijn en daarna vinden er werkzaamheden plaats die enkele weken gaan duren. De gemeente heeft ook een woning aan de Burgemeester L’Ortijestraat gehuurd. Dit wordt een gemeentelijke opvang locatie. In deze woning kunnen vier tot zes vluchtelingen worden opgevangen. De komende weken wordt deze opvang gestoffeerd en ingericht.

Voorstel
De bewoners hebben een voorstel aangedragen om samen met de vluchtelingen in de oude school te wonen. Op die manier kunnen ze de vluchtelingen ondersteunen. Maar de gemeente is daarmee niet akkoord gegaan, de bewoners moeten vertrekken. “We zouden een overleg krijgen met de gemeente, maar dat is niet gebeurd. De knoop is nu doorgehakt”, vertelt Milou. Clermonts legt uit dat met dit voorstel ook minder vluchtelingen kunnen worden opgevangen. “Ook Meerssen, moet als iedere Limburgse gemeente 30 Oekraïners opvangen per 10.000 inwoners. Dat aantal zal zeer snel weer opgehoogd worden”, zegt de burgemeester.

Halfjaar
Het is nog onzeker hoe lang de vluchtelingen blijven. Clermonts: “Ik zou het liefst zeggen één dag. Dan is de oorlog voorbij. Maar we zien allemaal de beelden op televisie en weten dat het lang gaat duren.” De burgemeester gaat uit van minimaal een halfjaar. Tegelijkertijd loopt de vernieuwing van de Markt, daar wordt de Gansbeek ook in meegenomen. “Dat moet uiteindelijk in elkaar worden gevlochten.”

Lees vorig bericht

Brandweer rukt uit voor zolderbrand Humcovenderveld

Lees volgend bericht

College blij met uitbreiding schaderegeling watersnood