Programma leggen Stolpersteine

Aanstaande zaterdag 23 april worden, namens kunstenaar Gunter Demnig, op verzoek van de Werkgroep Stolpersteine bij zeven adressen in de gemeente Meerssen in het totaal zestien Stolpersteine gelegd. Daarmee wordt er stilgestaan bij dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit de gemeente Meerssen medeburgers, omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van ons land keerden, door de Nazi’s werden afgevoerd en vermoord.

Voor wie worden de stenen gelegd
De stenen worden gelegd voor Guido Droitcourt, Frans Henderson, Salomon Zeligman, Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman, Henri Schepers, Salomon Zeligman, Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeannette Zeligman, Johannes van Hees en Bertha Zeligman. Ook worden Stolpersteine gelegd voor Albert Zeligman, Eva Zeligman-Wolff en Joseph Zeligman. De laatste drie overleefden de oorlog en worden op deze manier symbolisch met hun gezinsleden herenigd.

Start 11:00 uur
Vanaf 11:00 uur begint elk half uur een korte ceremonie op elk van de 7 adressen.
11:00 uur: Heirweg 2 in Geulle voor Guido Droitcourt,
11:40 uur:  Weert 47 in Weert voor Franciscus Henderson,
12:20 uur: st. Josephstraat 5 in Meerssen voor Salomon Zeligman, Albert Zeligman en Eva Zeligman-Wolff, Herbert Zeligman en Hildegard Zeligman,
13:05 uur: Beekstraat 22a in Meerssen voor Henri Schepers,
13:45 uur:  Markt 28 in Meerssen voor Salomon Zeligman en Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeanette Zeligman en Joseph Zeligman,
14:30 uur: Kruisstraat 8in Meerssen voor Johannes van Hees,
15:10 uur: Humcoverstraat 74 in Meerssen voor Bertha Zeligman.

Muziek en gedichten
Muzikale bijdragen aan de ceremonies leveren leden van harmonie St. Caecilia, Fanfare St. Martinus, Rothems harmonie, Meerssens Mannenkoor en Fanfare Concordia. Leerlingen van de basisscholen Ondersteboven, de Lindegaerd, de Wereldster en het Stella Mariscollege lezen gedichten voor en leggen bloemen. Ook zijn er diverse nabestaanden aanwezig zijn.

Brochure
Ter gelegenheid van de het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Meerssen verschijnt tevens een brochure met de titel En dan hoor je er niet meer bij. Daarin staat informatie over de omstandigheden waarin de slachtoffers werden afgevoerd en om het leven gebracht, dan wel de oorlog overleefden. De brochure is te koop aan de balie van het gemeentehuis, bij Drukkerij Maenen en bij de expositie in het Erfgoedhuis.

Expositie
In het Erfgoedhuis aan de Markt in Meerssen (ingang gemeentehuis) is de expositie En dan hoor je er niet meer bij. Deze expositie is op zaterdag 23 april tussen 11:00 uur tot 15:00 uur gratis te bezoeken in het Erfgoedhuis Meerssen, Markt 27A , 6231 LR Meerssen.  De expositie loopt tot donderdag 5 mei en de openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen 14:00 tot 16:00 uur.


Lees vorig bericht

College blij met uitbreiding schaderegeling watersnood

Lees volgend bericht

Duikers in Meerssen volledig in kaart gebracht