Vier vragen en antwoorden over de zaak Marjo Winkens

Nu er plots opnieuw een zoekactie heeft plaatsgevonden rondom Marjo Winkens, duikt de zaak weer op. Hoe zat het ook alweer? Vier vragen en antwoorden over de zaak Winkens.

Wat is er gebeurd?
Marjo Winkens verdween in de nacht van 1 op 2 september 1975 na een bezoek aan de Sint Rosa kermis in Sittard. Deze bezocht ze samen met haar beste vriendin. Omdat ze de laatste bus naar huis had gemist, leende Marjo een oude bromfiets van de moeder van haar vriendin. Ook kreeg ze een donkergroen legerjack en een oranje valhelm mee. De volgende dag werd de geleende bromfiets op korte afstand van haar huis teruggevonden, in de berm van de weg tussen Spaubeek en Schimmert. Ook werd haar huissleutel gevonden. Tussen Reuver en Swalmen, werden haar toilettas en kledingstukken gevonden. De politie vermoedt dat Winkens die bewuste nacht is klemgereden door een automobilist, omdat er gebogen remsporen op de weg gevonden werden. Mogelijk heeft deze persoon haar vermoord en het lijk in zijn auto meegenomen, of haar in de auto meegenomen en later vermoord.

De achtergelaten bromfiets

Waarom wordt er nu in Ulestraten gezocht?
Dat komt omdat Ben Zuidema, een privédetective, een tip heeft gekregen. Een veroordeelde man uit Heerlen claimde dat hij Winkens heeft vermoord en begraven in Waterval. De man zat toentertijd in de gevangenis, maar is inmiddels overleden. Stichting Signi heeft in het gehucht gezocht met speurhonden. De honden hebben ook aangeslagen, maar er is nog niks gevonden.

Is er al eerder gezocht naar Winkens?
Er zijn al meerdere zoekacties geweest. De meest recente was in 2019 in Beesel. De politie zocht toen in een bosperceel naar het lichaam. In 2005 werd op een vuilstortplaats in Spaubeek een zoekactie opgestart. Daarnaast is er meerdere keren gezocht onder de N567 tussen Venlo en Beesel. Die was tijdens de nacht van de vermissing open en werd de dag daarna geasfalteerd. Op al deze locaties is niets gevonden.

Hoe gaat het nu verder?
Stichting Signi heeft aan De Limburger laten weten dat ze niet uitsluiten opnieuw te gaan zoeken in Ulestraten. Een aantal plekken waar al gegraven is, kunnen ze nu uitsluiten. Wanneer er opnieuw gegraven gaat worden is niet bekend.

Lees vorig bericht

Duikers in Meerssen volledig in kaart gebracht

Lees volgend bericht

IVN presentatie over de zoektocht van Eugène Dubois