Stolpersteine gelegd: ‘Ik zie Hilde nog op ons zwaaien’

De stolpersteine in onze gemeente zijn zaterdag gelegd. Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. In Meerssen zijn zestien steentjes geplaatst. Bij iedere plaatsing wordt een ceremonie gehouden.

Verzetsheld
De eerste steen werd gelegd bij verzetsstrijder Guido Droitcourt in Moorveld. “Hij is hier opgepakt door veldwachter Dolmans”, vertelt Leo Sassen, een kennis van Droitcourt. De verzetsheld werd gebracht naar Maastricht. “Hij is daar gevangengezet en overgebracht naar een Duits concentratiekamp.” Sassen werd later beroepsmilitair en ging op dezelfde plek werken waar Droitcourt vastzat. “Ik heb gelopen door de gangen waar Guido ook heeft gelopen.”

Verraden
In Weert werd een steentje gelegd voor Franciscus Henderson, ook een verzetsstrijder. “Hij werkte bij de papierfabriek”, vertelt achterkleinkind Martijn Engelen. “Hij was erg anti-Duits. Hij winde daar ook geen doekjes om. Naar allerwaarschijnlijkheid is hij verraden en vervolgens opgepakt.” Henderson overleed in 1943 in Kamp Vught. “Het is mooi dat we na bijna 80 jaar hier met de tweede en derde generatie hem kunnen eren.”

Zwaaien
Op de Sint Jospehstraat werden vijf steentjes gelegd. Allen voor de Joodse familie Zeligman. “Ze hadden een slagerij. In 1942 zijn de kinderen afgevoerd, de ouders hebben ondergedoken gezeten op de Bunderstraat. De oom is afgevoerd naar Sobibor”, zegt Ingmar Koch, de initiatiefnemer voor de stolpersteine in Meerssen. Harie Pluymaekers, de buurman van de familie Zeligman, was tijdens de oorlog aanwezig bij de deportatie. “Het komt weer terug. Ik zie Hilde nog naar ons zwaaien.”

Lees vorig bericht

Plaatsen struikelstenen gemeente Meerssen

Lees volgend bericht

Open dag Scouting St. Jozef in het Proosdijpark