Oud-ambtenaar sleept gemeente voor de rechter na ruzie binnen gemeentehuis

Een oud-ambtenaar heeft de gemeente Meerssen voor de rechter gesleept na een conflict. De ambtenaar had knallende ruzies met collega’s en is daarna door de gemeente ontslagen. De ambtenaar vindt het ontslag niet terecht en is het niet eens met de regeling die de gemeente met haar heeft getroffen. De rechtbank heeft haar niet gelijk gegeven. 

Geweld
De ambtenaar was als sinds 1986 in de dienst bij de gemeente. Ze krijgt in 2018 voor het eerst ruzie met een collega nadat de ambtenaar fouten heeft ontdekt. De ambtenaar spreekt de collega hierop aan, maar die is hier niet van gediend en krijgt ruzie. Volgens de ambtenaar heeft de collega haar in het bijzijn van andere collega’s en leidinggevenden uitgescholden en zou er volgens haar fysiek geweld zijn gebruikt.

Haat
Nadat er in april 2019 opnieuw een aanvaring tussen haar en een collega heeft plaatsgevonden vindt er een gesprek plaats met een aantal leidinggevenden. Een ambtenaar zegt in dat gesprek: “Je hebt in het gesprek van afgelopen donderdag gezegd: “Ik heb zo’n gevoelens van haat dat als ik iemand voor de auto krijg, ik gas geef.” Had je het toen over [Ambtenaar]?” De ambtenaar bevestigt: “Ja, daarmee doelde ik op [Ambtenaar]. Ik ben nog nooit zo in het nauw gedreven, ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan en gedraagt zich zo achterbaks. Iedereen kan bevestigen dat ik een vredelievend mens ben, maar nu ben ik zo kwaad.Naar aanleiding van dit gesprek besluit een afdelingshoofd om een intern onderzoek te starten. De ambtenaar mag totdat het rapport klaar is gedeeltelijk thuis werken om de rust te laten terugkeren. 

Contactverbod
De ambtenaar wordt ook de toegang tot gemeente gebouwen en systemen ontzegd. Ook krijgt ze een contactverbod opgelegd. In het rapport worden volgens de rechtbank geen harde conclusies getrokken en wordt er ook geen schuldige aangewezen. De gemeente is van mening dat de ambtenaar te weinig aan zelfreflectie doet en te veel naar anderen wijst. In november wordt het besluit genomen haar eervol te ontslaan. Er waren volgens de gemeente geen andere functies binnen het ambtenarenapparaat beschikbaar. De ambtenaar denkt dat er voor de ontslagdatum geen onderzoek naar een nieuwe functie is geweest. De rechtbank geeft haar hierin geen gelijk.

Uitkering
Op 31 december 2019 gaat het ontslag in. Maar doordat dit de laatste dag van het jaar wordt er door de uitkeringsdienst één werkjaar minder gerekend. De vrouwelijke ambtenaar is daardoor niet 38 jaar in dienst geweest,  maar 37. Daardoor heeft ze ook één maand minder recht op een uitkering. Volgens de ambtenaar is dit een bewuste actie geweest zodat de gemeente de transitievergoeding niet hoeft te betalen. De rechtbank vindt dat de vrouw niet gelijk heeft omdat het gebruikelijk is dat het ontslag op de laatste dag van de maand ingaat. Daarnaast is het niet nodig om bij een ontslag een motivatie te geven voor een specifieke datum. 

Lees vorig bericht

‘Ze deden gewoon mee en opeens waren ze Joods’

Lees volgend bericht

IVN bezoekt expositie Eugène Dubois in het Familiemuseum in Eijsden