Wethouder IJff over vernieuwing ambtenarenapparaat: ‘Het loopt goed’

Wethouder Gerard IJff vindt het extra geld naar het ambtenarenapparaat onvermijdelijk. Vorig jaar kondigde de gemeenteraad aan dat er structureel extra geld naar de ambtelijke organisatie gaat. Maar de revitalisering – de vernieuwing van de ambtelijke organisatie – loopt op tegen een aantal hobbels. Waaronder de verhitte arbeidsmarkt. Toch vindt verantwoordelijk wethouder IJff dat het goed van de grond komt.

Problemen
Afgelopen week kondigde het college aan dat er eenmalig extra geld moet komen naar de medewerkers. Er is een hoog ziekteverzuim, de ambtenaren staan onder zware druk en de verhitte arbeidsmarkt bemoeilijkt het aantrekken van nieuwe medewerkers. Daarnaast zijn de ambtenaren bezig met grote dossiers zoals de wateroverlast en de vluchtelingenopvang.

Buitensporig en dwangmatig werken
Onlangs heeft de gemeente een onderzoek gehouden onder medewerkers. Daaruit bleek dat ambtenaren buitensporig en dwangmatig veel werken. Ook is er een forse disbalans tussen werk en privé. “Dat geeft aan dat onze medewerkers enorm betrokken zijn bij het werk. En daar moeten we ook in investeren en ook in het aantal medewerkers. Daardoor kunnen we het werk verdelen”, vertelt IJff.

Over de eerder aangekondigde revitalisering
De gemeenteraad ging in 2021 akkoord met de vernieuwing van de ambtelijke organisatie. Het is een miljoenenproject van het college. Doel is om de werkdruk bij de ambtenaren te verlagen en Meerssen toekomstbestendig te maken. In 2022 is er geld geïnvesteerd. In 2023 gaat er 500.000 euro naartoe. In 2024 en 2025 is dat een kwart miljoen. Met al dat geld wordt de organisatie uitgebreid met 18 functies.

Krapte op de arbeidsmarkt
IJff benadrukt dat de ambtenaren betrokken zijn bij het werk. “Het is heel belangrijk dat we daarin investeren.” Er zijn via de revitalisering al veel nieuwe medewerkers aangenomen. “We hebben wel veel last van de krapte op de arbeidsmarkt. Dat betekent dus ook dat we daarmee rekening moeten houden.”

‘Winkel blijft opent tijdens verbouwing’
Nu moet er toch gekozen worden voor een eenmalige investering. “Mijn ambitie is om iedereen een vaste aanstelling te geven. Maar de winkel blijft wel open tijdens de verbouwing.” De Zuid-Limburgse gemeenten vissen in dezelfde vijver. Daardoor moeten gemeenten zich kunnen onderscheiden van anderen. “Dat lukt steeds beter.”

Beluister ook De Staat van de Raad over de extra investering:

Lees vorig bericht

Expositie over struikelstenen: ‘Groot succes’

Lees volgend bericht

Zaterdag manifestatie “Krimp de luchtvaart”