Wat gebeurde er 800 jaar geleden tijdens het bloedwonder?

Dit jaar staat de viering van het octaaf in het teken van 800 jaar bloedwonder. Ook wel het Sacramentswonder genoemd. Maar wat gebeurde er precies 800 jaar geleden?

Bloed
In 1222 zou een priester tijdens het opdragen van de mis vergeten zijn om water en wijn in de kelk te doen. Hij ontdekte dat en besloot om tot God te bidden. De priester hoorde een stem die zei dat hij het brood kon breken. Toen hij dit deed stroomde bij het breken van het brood water en bloed uit de hostie. Dit werd door de katholieke kerk als wonder gezien. De kelk werd vanaf dat moment bewaard in het tabernakel aan de zijkant van het altaar in de kerk.

Kijk deze uitzending van Religieus Erfgoed terug over de basiliek van het Heilig Sacrament:

Engelen
Maar dan heeft er naast het bloedwonder ook nog een ander wonder plaatsgevonden. Het brandwonder. In 1465 breekt er brand uit in de kerk van Meerssen. Huurlingen van de Heer van Borgharen raken betrokken in een strijd van Luikenaars tegen Brabant. Door de gevechten ontstaat er brand in de kerk. Een jonge boer uit Raar zag tijdens het werken op zijn akker de vlammen en rende naar de kerk. Hij zou door de vuurzee zijn gegaan om de kelk van het bloedwonder te redden. De kelk heeft hij daarna overhandigd aan de pastoor. Toen de boer terug kwam naar zijn akker was deze omgeploegd door twee engelen.

Basiliek
Na de twee wonderen bezoeken nog meer pelgrims de kerk in Meerssen. Daardoor wordt die telkens uitgebreid. In de kerk zijn overal verwijzingen te zien naar de twee wonderen. Zo hangt er een groot schilderij van het moment dat de boer uit Raar de kelk overhandigt aan de pastoor. In 1938 wordt de kerk verheven tot basilica minor, oftewel basiliek.

Zondag 19 juni trekt door Meerssen een extra grote sacramentsprocessie vanwege de viering 800 jaar bloedwonder. In totaal lopen 40 groepen mee in de stoet. Meer Vandaag zendt de processie live uit op televisie. Vanaf 9.15 uur wordt er verslag gedaan vanaf verschillende locaties.

Lees vorig bericht

Meerssen maakt zich op voor grote processie, live te zien op tv

Lees volgend bericht

De processie van Meerssen