Oud-pastoor geeft grensoverschrijdend gedrag toe: ‘Ik schaam me diep’

Pastoor John Burger geeft toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft de pastoor in een verklaring die in handen is van De Limburger. “Ik ben mij er zeer van bewust daarmee veel mensen in een moeilijke positie te hebben gebracht, te hebben gekwetst en leed te hebben berokkend. Juist als priester had ik beter moeten weten en een voorbeeld moeten zijn”, aldus Burger die in de jaren 90 pastoor was van de toenmalige parochie in Meerssen-West.

Ongewenste aanrakingen
Eerder hebben twee Meerssense zussen tegen de krant vertelt dat de pastoor hun ongewenst heeft aangeraakt. Ook zou hij ongepaste seksuele opmerkingen hebben gemaakt richting de vrouwen. Eerder werd bekend dat Burger een seksfilmpje zou hebben getoond aan de moeder van een communicantje uit Berg en Terblijt, de huidige parochie van de pastoor. Na het artikel in de krant is de pastoor door het bisdom geschorst.

Ontslag
De pastoor schrijft: “Ik wil dan ook aan iedereen die slachtoffer is geworden van mijn grensoverschrijdend gedrag in alle nederigheid mijn oprechte excuses aanbieden. Ik schaam mij diep voor dit gedrag.” Daarnaast maakt hij excuses aan de kerk. Hij zegt dat hij een terugkeer naar de huidige parochie in Berg en Terblijt niet logisch vindt. “Het ontslag dat mij door de bisschop is gegeven, aanvaard ik zonder meer.”

Medewerking
Tot slot roept Burger op om melding te maken bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK in Utrecht. “Ikzelf zal ook alle medewerking verlenen bij het behandelen van de klachten zodat op een juiste en voor iedereen geobjectiveerde wijze verantwoording en genoegdoening kan plaatsvinden”, aldus Burger in een verklaring.

In Uitgelicht is René Willems (journalist van de Limburger) te gast. Hij gaat dieper in op dit onderwerp. Uitgelicht is zondag 3 juli op TV ieder uur te zien, na Meer Actueel, t/m dinsdag 5 juli.

Lees vorig bericht

Wandelen door de Curfsgroeve

Lees volgend bericht

Concert Rothemse Harmonie