Deze week opvang Gansbeek in gebruik, Meerssen moet nog statushouders huisvesten

Vanaf deze week gaat de voormalige basisschool de Gansbeek in gebruik als opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast moet Meerssen nog voor de helft van het jaar zes statushouders huisvesten. Maar dit aantal zal waarschijnlijk nog oplopen aangezien de centrale opvang in Ter Apel overvol zit. De komende zes weken moeten ruim 300 statushouders worden opgevangen in de gemeenten. Hoeveel Meerssen moet opvangen is nog onduidelijk.

Sporthal
De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment wordt er druk gezocht naar noodopvang, plekken waar Oekraïners als eerste worden opgevangen, waarna ze gehuisvest worden in gemeente. Voor noodopvang is de veiligheidsregio op zoek naar sporthallen, Meerssen heeft één sporthal, maar volgens de gemeente is deze niet beschikbaar.

Uitleg statushouders
Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. De gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Lees hier al het Meerssense nieuws over de opvang van vluchtelingen.

Drukte
Meerssen heeft in 2021 29 statushouders gehuisvest. Dat zijn er twee meer dan de gemeente verplicht was. Voor dit jaar moeten er van het Rijk 29 statushouders worden gehuisvest in onze gemeente. In de eerste helft van het jaar zouden er 14 vergunninghouders moeten worden opgevangen, maar dat is tot nu toe voor acht gelukt. Waarschijnlijk moet Meerssen nog meer statushouders gaan huisvesten omdat er grote drukte is bij de centrale opvang in Ter Apel.

Nieuwe locaties
De voormalige basisschool de Gansbeek is omgebouwd tot een opvang voor vluchtelingen. In totaal kunnen er 40 Oekraïners tijdelijk wonen. De gemeente blijft op zoek naar meerdere locaties die geschikt zijn voor opvang van vluchtelingen.

Lees vorig bericht

RVU viert 75+2 op vrijdag en sluit seizoen op zondag af

Lees volgend bericht

Nieuwe certificering bibliotheek Meerssen