Voorlopig geen eenmalige verlaging afvalstoffenheffing

De gemeenteraad heeft besloten dat er voorlopig nog geen plan komt om de stijgende kosten van afvalstoffenheffing aan te pakken. Tijdens de begroting van 2023 wordt er een besluit genomen over de gemeentelijke belasting. Dat heeft de gemeenteraad besproken tijdens de raadsvergadering van donderdag. De heffing gaat volgend jaar stijgen tot 43 euro per huishouden. Lokaal DNA kwam met een voorstel om de kosten niet te laten stijgen, maar dit te betalen vanuit het overschot van de gemeente.

Meer kosten gemeenschappelijke regeling afvalstoffen
Meerssen moet volgend jaar minimaal 380.000 euro ophoesten voor de afvalverwerking. Deze kosten worden door de gemeentelijke belastingen betaalt. Daarom zou de heffing dus omhoog moeten. Lokaal DNA wilde vanwege de inflatie de burger minder hard raken. Zij stelden voor dat deze kosten niet gehaald worden bij de burger, maar dat de afvalkosten worden betaald door overschotten die de gemeente heeft.

‘Onverstandig’
Sommige raadsleden vrezen dat door het eenmalig niet verhogen van de afvalbijdrage de heffing in 2024 nog hoger worden. Verantwoordelijk wethouder Bjorn Molling (Lokaal DNA) onderschrijft dat. Molling riep Lokaal DNA dan ook op om het voorstel in te trekken. “Ook in 2026 zijn die kosten er nog, daarom lijkt me dat onverstandig”, vertelde Gerrit van der Bijl (BRUG-M). “Loop het college niet voor de voeten.” Hay Dolmans van Lokaal DNA trok vervolgens het voorstel in.

Lees vorig bericht

Wethouder Molling: ‘Begin 2023 plan groenonderhoud’

Lees volgend bericht

Meer Actueel 27-2022: Stikstof, verkoop Agneskerk & Kwallef