Meerssense boeren in onzekerheid door stikstofbeleid: ‘De laatste optie is stoppen’

Het landelijke stikstofbeleid heeft grote gevolgen voor de veeboeren in onze gemeente. Familie Thijssen van het melkveebedrijf ‘De Bourgonderie’ in Brommelen ziet de toekomst niet rooskleurig in nu ze de stikstofproductie terug moet dringen. De familie hoopt toch te kunnen voortbestaan door middel van innovatieve technieken die klimaatvriendelijk zijn.

Stikstof reduceren
Door de uitwerpselen van koeien komt ammoniak en stikstof vrij. Deze stoffen zijn schadelijk voor de natuur. Aangezien het melkveebedrijf van de familie dicht bij het beschermde Bunderbos ligt, moet de uitstoot omlaag. Volgens een kaartje van het kabinet moet de uitstoot in het gebied met 70 procent omlaag. “Met een snelle rekensom betekent dit dat we van 70 koeien naar 21 zouden moeten gaan. Daarvan kunnen wij niet leven”, geeft boerin Elke Thijssen toe. Haar moeder, Hilly Thijssen, vindt het verschrikkelijk dat de toekomst van haar bedrijf niet meer zeker is. “Als je dit werk al 40 jaar doet en je bouwt je bedrijf op, is het echt niet leuk als je hoort dat het nu afgelopen is.”

Protest
Hilly en Elke geven toe geen ‘protestboeren’ te zijn. Wel willen ze op een vriendelijke manier het gesprek aangaan met de regering om te laten zien dat er meerdere mogelijkheden zijn dan te stoppen. Zo staat de familie open voor het gebruik van innovatieve technieken die leiden tot een klimaatvriendelijkere manier van werken. “Er zijn nog heel veel stappen die genomen kunnen worden”, zegt Elke. “De laatste optie is stoppen.”

Lees vorig bericht

Bibliotheek start studiegroep geschiedenis

Lees volgend bericht

Toen kwam het water #1: De paniek stijgt met de Geul mee